Головна » 2016 » Липень » 22 » Усе, що потрібно знати про зміни у видачі внутрішнього біометричного паспорту - до уваги закарпатців

Усе, що потрібно знати про зміни у видачі внутрішнього біометричного паспорту - до уваги закарпатців

Верховна Рада прийняла закон про внутрішні біометричні паспорти. Тепер усі, без винятку, українці замість звичайного паперового паспорту зможуть отримати пластикову ID-картку.

Утім, жодної примусової заміни документів не буде. Коли, власне, такі картки почнуть впроваджувати масово та скільки це коштуватиме? Про це далі.

Нагадаємо, паспорт громадянина України у формі ID-картки уже видається з січня цього року. Наразі, оформлено майже 120 тисяч таких документів, кажуть у Державній міграційній службі України. Їх видають особам, які досягли 16 річного віку, пише Канал 24.

У чому, власне нововедення? Закон №3224, за який нещодавно проголосували 226 народних депутатів, після набрання чинності, дозволяє українській міграційній службі видавати внутрішні біометричні документи усім громадянам України, причому з 14 років. Але це не означає, що уже завтра отримати ID-картку зможуть усі охочі. Новий ухвалений документ має підписати президент. Водночас, у самому законі сказано, юридичної сили він набуває з 1 жовтня 2016 року.

Для чого запроваджують?

Як відзначив у коментарі сайту "24" Сергій Гунько, керівник прес-служби Державної міграційної служби України, головний мотив запровадження електронних документів – це безпека. Утім, граничні терміни використання паперових документів, встановлюватися не будуть. Тобто громадяни й надалі зможуть користуватися звичайним внутрішнім паспортам.

Однак наявність пластикової ID-картки дає чимало переваг. Йдеться про впровадження та функціонування Єдиного державного демографічного реєстру. Як відомо, запровадження такого реєстру є однією з умов отримання Україною безвізового режиму з ЄС.

До того ж, ID-картку можна буде використовувати для авторизації під час отримання держпослуг, а також для цифрового підпису.

Які особливості пластику?

Окрім того, у новому паспорті скасовується штамп про шлюб. Точніше ці дані записуватимуться на електронний безконтактний чіп, так само, як реєстрація місця проживання чи індивідуальний податковий номер. Утім, хвилюватися за "зникнення" штампу в новому паспорті, зазначає Гунько, не слід.

Бо якщо треба підтвердити те, що ви перебуваєте у шлюбі, необхідно надати все ж таки свідоцтво про шлюб. До паперового паспорту така інформація вносилася з довідковою ціллю, – підкреслив він.

Також, законом визначено, що для оформлення закордонного паспорта, дипломатичного, службового та інших документів будуть використовуватися оцифровані відбитки пальців рук. Наразі відбитки пальців в таких випадках беруть тільки за згодою особи. Разом з тим, для оформлення паспорта громадянина України вносити оцифровані відбитки пальців рук будуть також тільки за згодою особи.

Кому видаватимуть?

За нововеденнями, внутрішній біометричний паспорт зможуть отримати особи уже з 14 років – строком дії на 4 роки, усім іншим ID-карту видаватимуть на 10 років. Для громадян України, які отримують перший в житті паспорт – така послуга безкоштовна. А от скільки коштуватиме заміна уже існуючого паспорту-книжечки на електронну "біометрику" наразі не відомо.

Беручи до уваги досвід європейських держав, в тому числі, тих, які вже понад 10 років користуються біометричними документами, українці, коментує Гунько, отримуватимуть ID-картку "природним способом". Тобто, як уже зазначалося, примусової заміни паперового документу на "електронний пластик" не буде.

На що це вплине?

З іншого боку, як показує світова практика, відразу після запровадження таких документів починають розвиватися електронні сервіси. Тобто, з’являється ще більше можливостей, не виходячи з дому, до прикладу, замовити чи отримати котрусь послугу абощо.

Сервісна складова є дуже важливою. Але, це питання часу. Тобто, в жодній державі світу сервісна інфраструктура не створювалася до початку видачі документів. Той самий шлях пройде Україна і найближчими роками ми побачимо суттєві переваги нового документу, – наголошує Гунько.

За словами керівника прес-служби Державної міграційної служби України, новий паспорт у вигляді ID-картки відповідає усім останнім вимогам безпеки документів, що існують у світі. Образно кажучи, ID-картка, для України, певною мірою, це еволюція та крок уперед. У той час, як паперовий паспорт-книжечка, по суті, залишається бланком радянського зразка, котрий для "умільців" нічого не вартує підробити.

Чи захистить на 100%?

За словами Олександра Ольшанського, експерта в сфері інформаційних технологій, зчитати дані про людину досить проблематично. При великому бажанні особисту інформацію про людину набагато простіше отримати, так би мовити, в іншому місці. Як зазначає експерт, якщо пластикова картка "правильно" зроблена, то говорити про небезпеку не доводиться.

Тим паче, що для безпечної системи захисту, зазвичай, використовують поєднання декількох факторів. Приміром: пластикова ID-картка + пін-код. Тоді це вважається надійною "конструкцією". Понад те, коментує Ольшанський, підробити таку "штуку" досить важко. В ідеалі можна, але така "процедура" обійдеться дуже дорого .

Які ризики електронних паспортів?

Як відзначив у коментарі сайту Андрій Назаренко, генеральний директор української компанії в сфері запобігання кіберзагроз Group FS, безпека залежить від того, як будуть захищені сервери, на яких зберігатиметься біометричні дані власника документа.

А ось єдина база даних, за словами Назаренка, це неправильно, тому що існує ймовірність, що отримати інформацію з Реєстру зможуть злочинці і недобросовісні чиновники. Тому, відповідальність, перш за все, лежить на центральному органі виконавчої влади з питань захисту персональних даних. Втім, як держава буде боротися з хакерами, поки що не ясно.

До речі, на Заході теж не все безхмарно. У Німеччині хакери оприлюднили відбитки пальців прем'єр-міністра, щоб довести, як легко підставити людину, а в Амстердамі вчені в аеропорту декілька разів обманювали машину, яка зчитує дані, – каже Назаренко.

Ключовим питанням, зазначає експерт, щодо захисту є те, чи "перевірятиме мікрочіп право доступу сканера до електронних даних". Крім того, збережені на ньому дані можна зчитувати навіть тоді, коли паспорт знаходиться в кишені або сумці. Це знову ж говорить про те, що технології потрібно розвивати й вдосконалювати.

Основна небезпека в тому, що після отримання електронних паспортів можна буде зберігати не тільки дані громадянина України, а й всю історію дій з паспортом, і навіть місце розташування власника.

І все таки, "електронізація" значно спрощує життя і економить час. Це хороша новація, але перш ніж її запускати, потрібно впевнитися в тому, що персональні дані по-справжньому захищені, і їх не зчитає будь-який смартфон.


За матеріалами: Новини сьогодні
22-07-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1775

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]