Головна » 2018 » Лютий » 11 » В Берегові обговорили під посиленим наглядом поліції відродження військової частини. ВІДЕО

В Берегові обговорили під посиленим наглядом поліції відродження військової частини. ВІДЕО

Цієї п’ятниці, 9 лютого відбулося засідання Берегівської міської ради, першим питанням якої стало обговорення інформації щодо розміщення на території колишньої військової частини окремого батальйону 128-ї закарпатської бригади, яка нині базується в Мукачеві, а також в Ужгороді та Виноградові.

Для інформування депутатів міськради та присутніх представників громадськості та преси до Берегова прибули командир  128-ї окремої гірсько-піхотної  бригади Сергій Собко (підполковник ЗСУ, Герой України), виконуючий обов’язки командувача військ оперативного командування «Захід» Сухопутних військ ЗСУ  генерал-майор Олег Мікац та начальник групи цивільно-військового співробітництва  полковник Олександр Ковальчук.  

Секретар міськради Людмила Токар зачитала лист на ім’я міського голови Золтана Бабяка,  підписаний командувачем Оперативного командування «Захід»  генерал-майором ЗСУ Олександром Павлюком.  В листі йшлося про необхідність розміщення одного з підрозділів  військової частини А 1556 оперативного командування «Захід»  в місті Берегове Закарпатської області (вулиця Пляжна, 30),  на території колишнього військового містечка № 2, яке з 2006 року є комунальною власністю Берегівської міської ради, та знаходиться на балансі міста. В разі розміщення військової частини  Міністерство оборони України в особі військової частини обіцяє виступити вагомим інвестором місцевої громади шляхом сплати земельного податку, будівництва житла тощо. Сама ж наявність військовослужбовців сприятиме  покращенню розвитку соціально-економічної сфери міста, оскільки вони є споживачами товарів та послуг, що надаються малим та середнім бізнесом в пункті дислокації військової частини.

Повний текст звернення можна послухати тут:

Усі переваги для Берегова в разі відродження військової частини (в якій замість полку, який стояв в радянську добу, розміститься окремий батальйон чисельністю близько 500 чоловік) виклали в своїх доповідях полковник О. Ковальчук та генерал-майор О. Мікац.

Йшлося, зокрема, про мільйони гривень сплачених в міський бюджет податків, про робочі місця для цивільного населення, можливості несення військової служби за контрактом для берегівчан, розвиток місцевої інфраструктури.  В доповіді Олега Мікаца акцентувалась також підтримка альянсом НАТО українських військових формувань, в том числі й тих, що базуватимуться на Закарпатті і в Берегові зокрема.

Депутати міськради (Ольга Бізіля, Ірина Шелемон) поцікавилися військово-технічною стороною питання, зокрема, чи не нанесе військова техніка шкоди й без того проблемним дорогам міста. На що були дані відповіді про обмежену кількість бронетехніки в майбутньому батальйоні, гусеничні одиниці якої в разі необхідності пересування на полігони будуть транспортовані на платформах колісним автотранспортом.

Гостями берегівської міськради виявилися також заступник голови та секретар Дубненської міської ради. Як повідомили вони присутнім, в місті Дубно Рівненської області (38.000 населення) розміщується чотири військові частини ЗСУ і планується п’ята. Керівники не можуть назвати жодної негативної сторони від перебування військових в старовинному місті, натомість озвучили переваги – додаткові кошти у міську казну, зайнятість населення, сприяння місцевому бізнесу тощо.

Як завірив присутніх доповідач генерал-майор Мікац, в разі позитивного рішення відновити або збудувати відповідні до нормативів нові об’єкти для перебування батальйону на території військової частини реально до кінця 2019 року. При цьому під військові потреби буде залучена тільки комунальна частка  колишнього військового об’єкту, на вже приватизовані ділянки та майно збройні сили не претендуватимуть.

Варто зазначити, що слухання доповідей відбулося в спокійній та конструктивній атмосфері, попри незвично велику кількість поліцейських, які чергували під будівлею міськради, вочевидь, в очікуванні провокацій чи політичного напруження. Очевидно, такі заходи безпеки були зумовлені резонансом після маршу націоналістів у Берегові.

Наразі остаточного рішення депутати міськради не приймали, але, вочевидь, це справа найближчого часу.


За матеріалами: Новини сьогодні
11-02-2018
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11042

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]