Головна » 2015 » Жовтень » 29 » В Росії закарпатським заробітчанам буде несолодко

В Росії закарпатським заробітчанам буде несолодко

Громадянам України скасовують пільги щодо перебування у Російській Федерації.

Федеральна міграційна служба Росії скасувала пільги для українців щодо перебування в Росії. Їх запровадили в січні, у розпал боїв на Донбасі, після схвальної заяви Володимира Путіна про українців, які ухиляються від мобілізації у себе в країні.

Виходячи з гуманітарних міркувань, ФМС у 2015 році неодноразово продовжувала всім категоріям громадян України строк тимчасового перебування в Росії. Останній строк закінчується 31 жовтня", - нагадали у міграційній службі.

Більше продовжувати пільгу українцям не будуть, тому "з 1 до 30 листопада громадянам України, які перебувають на території РФ, потрібно звернутись до підрозділів ФМС для визначення правового статусу".

Як заявили у службі, виняток становитимуть громадяни, які прибули "в екстреному масовому порядку з південних і східних областей України, для них порядок збережеться".

Перебувати в Росії громадяни України можуть 90 днів на півроку (після чого зобов'язані виїхати з країни), проте у 2015 році на них це обмеження ще не діяло через пільгу.

Втікачі від мобілізації

У серпні 2015 року в Україні закінчилась остання – шоста хвиля мобілізації до війська, яку виконали на 60%.

Нову хвилю, як заявив президент Петро Порошенко, поки що оголошувати не будуть.

26 січня 2015 року, у розпал боїв на Донбасі, президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія готова збільшити термін перебування громадян України призовного віку на своїй території.

Петро Порошенко вважає, що поки потреби у сьомій хвилі мобілізації немає

"Багато хто там вже ухиляється від мобілізації, намагаються до нас переїхати, пересидіти тут якийсь час. І правильно роблять. У рамках закону можемо збільшити термін перебування певних категорій осіб, насамперед призовного віку", - заявив президент Росії.

Всього за два дні ФМС фактично призупинила обмеження на перебування в РФ для українців.

"Термін тимчасового перебування буде продовжуватися неодноразово на кожні наступні періоди в 90 днів", - оголосила тоді ФМС.

Але в серпні ФМС зробила ще одне роз'яснення – скільки б часу громадяни України не перебували в Росії, вони мають ще 90 днів, щоб визначитися зі своїм статусом.

Цей строк якраз і спливає у кінці жовтня, тож тепер українцям треба пройти перереєстрацію у ФМС.

На початку 2015 року в Генштабі ЗСУ скаржились на велику кількість утікачів від мобілізації, у тому числі на територію РФ.

Начальник мобілізаційного управління Генштабу Олег Бойко навіть пропонував змінити порядок виїзду військовозобов'язаних за кордон.

"Є випадки, коли чоловіки цілими селами виїжджають за кордон для уникнення призову, зокрема і в РФ", - заявляв у січні 2015 року пан Бойко.

За даними генштабу, в окремих регіонах селяни винаймали автобуси та виїздили на заробітки до Росії.

Чому скасували пільги?

Із цим згодні не всі. "Запроваджені пільги в Росії суттєво не вплинули на рівень ухилення від мобілізації в Україні", - сказав ВВС Україна військовий експерт Олександр Машовець.

За його словами, навряд чи зараз можна робити висновок, що військових дій на сході більше не буде, і саме з цим пов’язувати рішення Росії скасувати пільги.

"Причина швидше у зростанні конкуренції на ринку робочої сили в Росії", - припускає експерт.

Експерт із міжнародних питань Олександр Палій нагадав, що мобілізації в Україні більше немає, а тому і потреба в піарі на цій темі відпала.

"У Росії зараз економічна криза і наші заробітчани складають серйозну конкуренцію місцевим. Зараз Росії робочі руки потрібні менше й тема України стала також не актуальною", - вважає пан Палій.

За даними ФМС Росії, всього там перебуває 2,6 мільйона громадян України. З них 600 тисяч звернулись за тимчасовим притулком.


За матеріалами: Новини сьогодні
29-10-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1967

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]