Головна » 2015 » Травень » 11 » В розриві ліквідності на 7,1 млрд грн.зізнався Приватбанк

В розриві ліквідності на 7,1 млрд грн.зізнався Приватбанк

Станом на 31 грудня 2014 року за даними консолідованої звітності Приватбанку, підготовленої за міжнародними стандартами фінзвітності (МСФЗ), показник співвідношення обсягу кумулятивного розриву по ліквідності на терміні до 1 року до обсягу зобов`язань склав -3,77%. Про це FINBALANCE повідомили в прес-службі фінустанови у відповідь на запит.

Таким чином, йдеться про суму близько 7,1 млрд грн.

У Приватбанку запевнили, що показник -3,77% - це кращий показник від норм, прийнятих у міжнародній практиці з управління ризиком ліквідності (не більше 15-20% по модулю).

«Цей розрив розрахований на підставі контрактних термінів договорів. Як показує практика, фактичний рівень показників стабільності залишків на рахунках юросіб підтверджує, що такі кошти є досить стабільними і лише незначна їх частка може бути віднесена до терміну «до запитання». Крім того,враховуючи, що намітилися позитивні тенденції з початку квітня поточного року з притоку коштів фізосіб у нацвалюті та зниження темпів відтоку коштів за операціями в іноземній валюті, банк очікує, що більшість клієнтів не вимагатимуть повернення коштів раніше терміну погашення; частина цих коштів будуть клієнтами реінвестовані знову у депозити.

Банк докладає достатньо зусиль для стабілізації рівня портфеля коштів фізичних осіб, пропонуючи клієнтам лояльні програми розміщення та управління вільними коштами. Отримання стабілізаційних кредитів від НБУ - це вимушений захід, яким банк може скористатися тільки у випадку, якщо триватиме тенденція відтоку коштів фізичних осіб. Крім того, банк працює і в напрямку відновлення обсягу ліквідних коштів шляхом погашення кредитів, наданих клієнтам», - констатували в "Приваті".

Нагадаємо, що обсяг валютних вкладів фізосіб у Приватбанку в січні-березні скоротився на суму близько 499,7 млн дол (-13,9%), а гривневих – на 2,3 млрд грн (-4,5%). При цьому в цей період він отримав від НБУ стабкредити на 7,8 млрд грн, а в квітні – ще, принаймні, на 1,92 млрд грн.

У 2014 році портфель гривневих депозитів фізосіб у "Привата" зменшився на 9,65 млрд грн. (-15,9%), а валютних – на суму біля 2,16 млрд дол (-37,5%). При цьому за весь минулий рік Приватбанк одержав від регулятора рефінансування на понад 30 днів на суму біля 20,8 млрд грн. З них стабкредити становили 9,9 млрд грн (в абсолютному вимірі це була найбільша сума в банківській системі). На 31 грудня 2014 року борг Приватбанку перед НБУ становив 18,357 млрд грн, збільшившись за минулий рік на 14,885 млрд грн

Звернемо ще увагу, що 21 квітня НБУ надіслав банкам лист з вимогою до 30 квітня оприлюднити річну окрему та річну консолідовану фінзвітність за 2014 рік разом із аудиторським висновком. Усі банки, які входять в І групу класифікації НБУ (група найбільших), виконали цю вимогу. Однак Приватбанк зробив це своєрідно. Станом на ранок понеділка 11 травня на своєму сайті він оприлюднив… лише одну сторінку річної окремої фінзвіності та консолідованої фінзвітності за 2014 рік за МСФЗ. Тому, власне, й виникла потреба в запиті FINBALANCE.

«Річна фінансова звітність була затверджена Загальними зборами акціонерів банку 27 квітня та розміщена на сайті банку. На жаль, через великий обсяг файлу з документами звітності вони не завжди коректно відобразилася у користувачів сайту. Ця проблему зараз вирішується за рахунок іншого формату підключення документів звітності до сайту банка», - констатували в Приватбанку. Цікаве пояснення (ми його, до слова, отримали в четвер 7 травня) для найбільш високотехнологічного банку в Україні, який не знайшов можливості стиснути pdf-файли… До речі, в прес-службі Приватбанку обіцяли надати редакції FINBALANCE весь текст фінзвітності за МСФЗ, але так цього і не зробили.

Оприлюднення фінзвітності за МСФЗ – річ дуже навіть принципова. У т.ч. через більш жорсткі вимоги до формування резервів вона більш коректно відображає фінансовий стан банків. Тому й виявилося, що за нацстандартами фінзвітності, наприклад, Укрексімбанк задекларував за 2014 рік збиток 9,8 млрд грн, тоді як за МСФЗ виявилося, що було більше – 11,25 млрд грн. В Райффайзен Банку Аваль ці показники склали відповідно -1,37 млрд грн та -3,8 млрд грн, в Укрсоцбанку/Unicredit Bank -2,66 млрд грн та -3,365 млрд грн. ВТБ Банк взагалі за минулий рік за нацстандартами фінзвітності задекларував прибуток 642,8 млн грн, тоді я к МСФЗ – збиток аж ні 16,685 млрд грн. Менш кричуща, але теж принципова різниця в «Дочірнього банку Сбербанку Росії»: за нацстандартами торік виявився прибуток 108 млн грн, тоді як за МСФЗ – збиток 395,9 млн грн.

До речі, в Приватбанку в коментарі для FINBALANCE повідомили, що за даними консолідованої звітності фінансовий результат за підсумками 2014 року за МСФЗ склав 247 млн. грн (тоді як за нацстандартами декларувалося втричі більший прибуток - 749 млн грн). Разом з тим відзначимо, що цей показник включає фінрезультати компаній, які входять в групу Приватбанку. Суто ж його фінрезультат згідно з окремою фінзвітністю за МСФЗ міг бути гіршим (назвати відповідну суму не можемо тому в т.ч., що, як зазначалося, Приватбанк не оприлюднив весь текст звітностей).

У цьому ж контексті один штрих. Прес-служба Приватбанку надала інформацію про розрив у ліквідності згідно з консолідованою фінзвітністю. Суто його ж показник міг знову ж таки бути гіршим. Підставою припускати це слугує те, що цей показник, зокрема, в Укрексімбанку станом на 31 грудня 2014 року становив 17,1 млрд грн, в «Дочірнього банку Сбербанку Росії» - 13,3 млрд грн, в Укргазбанку та ОТП Банку – по 7,1 млрд грн. Безумовно, в кожного банку своя особлива ситуація (як, наприклад, потреба погашення Укрексімбанком у поточному році євробондів на 750 млн дол, переговори щодо реструктуризації яких тривають), однак враховуючи різний масштаб бізнесу (а в Приватбанку він явно більший, ніж у перелічених) є над цим задуматися.

P.S. У запиті до Приватбанку редакція FINBALANCE, зокрема, запитувала, якою була частка проблемних (негативно класифікованих) кредитів у його портфелі Приватбанку за підсумками 2014 року за МСФЗ та чи весь необхідний обсяг резервів під них був сформований.

Отримали ми таку відповідь: «Частка негативно класифікованих активів у портфелі Приватбанку за підсумками 2014 року за нацстандартами складала 9,32%, що не перевищує нормативне значення (10%). Резерв на покриття кредитних ризиків за негативно класифікованими кредитами сформований у повному обсязі».


За матеріалами: Новини сьогодні
11-05-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1970

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]