Головна » 2015 » Квітень » 22 » В театрі ім. І. Франка колишній міністр стане тираном-шизофреніком

В театрі ім. І. Франка колишній міністр стане тираном-шизофреніком

В театрі Франка покажуть виставу про людей і владу.

 23 І 25 КВІТНЯ 2015 року пройде прем’єра вистави Національного театру ім.І.Франка «ЕРІК ХІV» за однойменною п’єсою Августа Стріндберга.

Головну роль у виставі зіграє екс-міністр культури, народний артист України – Євген Нищук. Це перша велика роль колишнього міністра на головній сцені країни. Роль дуже складна, адже вистава, яку представить театр, розгляне тему людини і влади. Яка трансформація відбувається з людиною, коли вона отримує владу? Що являє собою спокуса владою? Як вона впливає на людину і чи можна цьому протистояти? Ми Українці, як ніхто розуміємо, як влада міняє людей, і коригує їх обіцянки народу.

    Я готовий до творчого вибуху, стільки репетирую, що аж собі всі руки пообдирав. Граю шизофренічного шведського монарха Еріка XIV. Ми не зосереджуємося на середньовічній історії Швеції. Це інтелектуальна драма, сюжет якої режисер Станіслав Мойсеєв дуже тонко переніс на сучасні події. Не хочу стверджувати, що зображаю на сцені Путіна чи Януковича, радше показую людину, котра від всевладдя втратила ґрунт під ногами. Образ Еріка XIV — це застереження кожному, хто бере на себе відповідальність вершити долю країни, зізнається актор

Постановку здійснив – художній керівник театру Станіслав Мойсеєв, який очолив театр у 2012 році. До Мойсеєва – цієї п’єси Стріндберга за всю історію українського театру – ніхто не ставив. А втілити цю постановку планували ще за життя Богдана Ступки.

Крім Нищука, на сцену вийдуть кращі актори театру Франка — Олексій Богданович, Поліна Лазова, Олег Стальчук, Василь Баша, Євген Шах, Анжеліка Савченко, Тетяна Шляхова.

Не дивлячись на те, що події п’єси відбуваються в 16-му столітті у Швеції за часів короля Еріка XIV (його батько Густав I – засновник шведської держави ), вони дуже співзвучні із сучасним станом речей в сьогоднішній Україні. Король Ерік був неординарною людиною, щоправда, мав схильність до шизофренії. Ерік став першим королем Швеції, який звелів звертатися до нього «Ваша Величність». Цікава особистість, яка робила багато помилок під час керування Швецією, і здобула, в результаті, славу одіозного монарха.

Сам Стріндберг вважав Еріка шведським Гамлетом, який прагне, в першу чергу, особистої незалежності, проте бажання це, помножене на страх нерозуміння і самотності, перетворюється на безумство, за яким – пустка.

Міжусобні війни, боротьба з парламентом, заборонені зв’язки та незаконно народжені діти… Ну, точно, як у нас. Нічого не змінилося. Просто люди почали одягатися в інші костюми, почали їздити машини та літати літаки…


За матеріалами: Новини сьогодні
22-04-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1909

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]