Головна » 2013 » Жовтень » 1 » В Ужгороді закривають дитячу хірургію. Лікарі б’ють на сполох

В Ужгороді закривають дитячу хірургію. Лікарі б’ють на сполох

Ужгородські лікарі б’ють на сполох: у місті хочуть закрити відділення дитячої хірургії, яке обслуговуєблизько 52 700 дітей віком від 0-18 років. Як стало відомо Zaholovok.com.ua, ліквідувати відділення планують шляхом скорочення дитячих хірургічних ліжок згідно наказу  Ужгородського міського відділу охорони здоров’я №87 від 20.09.2013р., замість того, щоб, за логікою, ввести дане відділення в структуру міської дитячої клінічної лікарні.

Про це йдеться у відкритому листі губернатору Закарпаття Олександру Ледиді, голові облради Івану Балозі, обласному прокурору Віктору Корбаню, начальнику Управління охорони здоров’я Роману Шніцеру,  головному хірургу Закарпаття Василю Русину, та меру Ужгорода Віктору Погорєлову.

Публікуємо текст листа у повному обсязі: 

Шановні керівники!  Колектив відділення дитячої хірургії Ужгородської центральної міської клінічної лікарні просить вас вжити термінових заходів щодо недопущення скорочення відділення дитячої хірургії в обласному центрі. Адже  саме це має відбутися шляхом скорочення дитячих хірургічних ліжок (так звана реорганізація)  згідно наказу  Ужгородського міського відділу охорони здоров’я №87 від 20.09.2013р., замість того, щоб, за логікою, ввести дане відділення в структуру міської дитячої клінічної лікарні.

Відділення дитячої хірургії на 30 ліжок відкрито, як міжрайонне,  06.01.1998 р. для надання планової та цілодобової ургентної допомоги  дитячому населенню м.Ужгород, Ужгородського, Перечинського та Великоберезнянського районів (наказ №86-0 від 31.12.1997 р.) Станом на сьогоднішній день кількість дитячого населення, що обслуговується відділенням дитячої хірургії, складає близько52 700дітей віком від 0-18 років.

 За час роботи відділення на стаціонарному лікуванні перебувало 16 000  дітей.Проведено 2700 ургентних, 3750 планових, 7500 малих операцій, 1500 травматологічних операцій, 5475 репозицій переломів. Крім цього, щороку  амбулаторна та консультативна допомога надається майже 5 000 дітей.

 Власними зусиллями  відкрито два кабінети: ендоскопії та УЗД – діагностики, лікарі пройшли відповідну спеціалізацію; обслуговуються усі діти, які звертаються за допомогою, а не лише ті, котрі лікуються в стаціонарі.

 Важливо й те, що відділення є клінічним, оскільки на його базі працює курс дитячої хірургії УжНУ, яким завідує доцент Чаварга М.І.

Станом на 2006 рік ліжковий фонд уже було скорочено на 5 одиниць.

В період з 01.01.2006р. по 31.06.2013р. відділення перебувало у складі Ужгородського міського перинатального центру, де  3,0 ставки лікаря дитячого анестезіолога- реаніматолога від 17.04.2007р.  переведено в штат новоствореного відділення інтенсивної терапії новонароджених, а також 0,5 ставки лікаря травматолога-ортопеда – в лабораторію УМПЦ.

 Хірургічна та травматологічна допомога надається 0,5 ставки завідувача відділенням, 0,5 ставки лікаря-ординатора,1,0 ставки лікаря дитячого анестезіолога – реаніматолога та 3,75 ставки лікаря ургентного хірурга(норма цілодобової ургентної анестезіологічної та хірургічної допомоги складає відповідно 4,5 ставки лікаря-анестезіолога та 4,5 ставки лікаря-хірурга ургентного). Їх займають 5 лікарів вищої кваліфікаційної категорії та 1 лікар другої кваліфікаційної категорії.

На сьогодні   відділення дитячої хірургії нараховує 25 ліжок: 15 – хірургічні, 5 – урологічні, 5 – травматологічні. Згідно з регламентуючими наказами МОЗ України перевищення ліжкового фонду та ставок немає.

Плановане скорочення 10 ліжок – це, фактично, ліквідація відділення. Ужгород стане єдиним обласним центром в Україні, де не буде свого дитячого хірургічного  відділення.

Постійне перебування відділення дитячої хірургії у складі різних непрофільних лікувальних закладів не сприяє нормальному функціонуванню відділення та поліпшенню умов надання хірургічно-травматологічної допомоги дітям, неодноразове перепідпорядкування вносить невпевненість навіть у недалекому завтра, але завдяки професіоналізму і витримці нашого колективу, відділення не тільки успішно працює, а й розвивається.

 Даний наказ Ужгородського  міського відділу охорони здоров’я про реорганізацію ( № 87 від 20.09.2013р.) ставить під загрозу адекватне та своєчасне надання хірургічно-травматологічної допомоги дітям.  

Колектив відділення просить розібратися в даній ситуації та розглянути питання про підпорядкування дитячого хірургічного відділення  міській дитячій клінічній лікарні, що відповідає напрямку медичної реформи про створення багатопрофільної дитячої лікарні в обласному центрі
За матеріалами: Новини сьогодні
01-10-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11299

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]