Головна » 2012 » Серпень » 16 » Відбір мінеральної води з Шаянського родовища обмежать на Закарпатті

Відбір мінеральної води з Шаянського родовища обмежать на Закарпатті

Як розповів начальник управління економіки Хустської РДА Володимир Лендєл, на сьогодні доцільно зберегти мінеральну воду Шаянського родовища "для бальнеології і як санаторно-курортну, зменшивши її розлив у пляшки".

У першу чергу через те, що зменшився не тільки щорічний відбір мінеральної води зі свердловини, але й через зміну її якісного складу і мінералізації. "Ще минулоріч експертиза показала: якщо в 1963 році дебет води складав 251 куб на добу, сьогодні відбір зменшився до 165 кубів. Крім того, експерти вказують на те, що мінералізація води не відповідає стандартам і продовжує зменшуватись: через постійну експлуатацію свердловини йде її виснаження. Тому спеціалісти рекомендують зменшити відбір води, щоб вона збагатилась", – розповів Володимир Лендєл.

Також наголосив начальник управління економіки Хустської РДА і на економічній доцільності "перерозподілу" використання мінеральної води з Шаянського родовища: "На базі унікального Шаянського родовища ще з 60-х років минулого століття розвилась досить потужна санаторно-курортна інфраструктура. Ми порахували, що останні два роки зі 100 кубів, відібраних зі свердловини, на курортологію йде тільки 20%, інші ж 80% припадають на розлив. А от надходження в бюджет, навпаки: 80% надходить від санаторіїв, і лише 20% – від розливу. Тому навіть економічно доцільніше зберегти цю воду як лікувальну для санаторно-курортної галузі і бальнеології".


За матеріалами: Новини сьогодні
16-08-2012
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 12348

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]