Головна » 2016 » Травень » 10 » Відбулося свято проводів отар на полонини "Весняний полонинський хід" у гуцулів Закарпаття

Відбулося свято проводів отар на полонини "Весняний полонинський хід" у гуцулів Закарпаття

Традиційне весняне гуцульске свято на честь сезонного виходу на гірські пасовища після кількарічної перерви знову відбулося в селищі Дубове, повідомляє "Тячів LIFE".

Розпочалося дійство в центрі селища, де перед будинком культури було сформовано колони підвод з конями, прикрашені різнобарвними "китицями", ліжниками та джергами. Про початок свята сповістили звуки трембіт, після чого селищний голова Василь Носа, оголосив про його офіційне відкриття.

Місцеві священики різних конфесій провели молебень в честь виходу тваринників та благословили їх нелегкий путь на полонини. Відтак пішою ходою та на прикрашених возах учасники рушили на місцевий стадіон, де і відбулися масові гуляння. Попереду, верхи на коні з українським прапором прямувала Крістіна Марченко з Тернова, яка займається кінним спортом.

На свято навідались почесні гості - генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдаван та перфект повіту Марамуреш Себастіан - Міхел Лупуц, делегація з Угорщини, голова Міжгірської РДА Василь Щур та Хустської - Назарій Павлій.

Вдалого літування на полонинах побажав вівчарям голова Тячівської РДА Василь Дем'янчук. Зокрема відмітив, що той, хто виріс у цих горах, добре знає, що нема натуральнішої їжі від овечої продукції. І тому традиції вівчарства потрібно розвивати та примножувати, "в чому влала буде сприяти й надалі".

Також усіх присутніх привітав з святом голова райради Василь Каганець.

Символом "Весняного полонинського ходу" є полонинська ватра, яку щоразу, як відправляють вівчарів на полонин, запалюють на вдачу та щасливе літування й повернення їх додому. Як вогонь розгорівся, всі дружньо з учасниками художньої самодіяльності затанцювали національний танок під мелодію у виконанні троїстих музиків.

Гості свята та всі бажаючі мали змогу оглянути виставки робіт народних умільців району з декоративно - прикладного та образотворчого мистецтва.

Своїм колоритом зачаровувало різноманіття народних промислів та ремесел. Особливо багато було представлено народної вишивки та різьбярства. І звісно родзинка святкування - імпровізована колиба з отарою овець, де вівчарі показали майстер-клас з доїння овець і виготовлення сиру. Охочі також мали змогу посмакувати бринзою, сиром та іншими вівчарськими делікатесами, взяти участь у конкурсах та іграх. А тим часом на сцені розпочався концерт за участю кращих колективів художньої самодіяльності району та заслужених артистів України й масові гуляння.

"...Свято в Дубовому особливе тим, що допомагає зберігати наші багатовікові традиції й звичаї. А також сприяє розвитку рекреації та туристичного потенціалу Тячівського району", - наголошується у повідомленні.


За матеріалами: Новини сьогодні
10-05-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1690

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]