Головна » 2016 » Травень » 17 » Війна через землю назріває між Ужгородським греко-католицьким собором та УжНУ

Війна через землю назріває між Ужгородським греко-католицьким собором та УжНУ

У Закарпатській області назріває конфліктна ситуація навколо реституції церковного майна. Єпископ-ординарій Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік здійснює активні заходи із розширення території Ужгородського греко-католицького собору шляхом повернення у власність релігійної громади окремих земельних ділянок, які належать державному вищому навчальному закладу "Ужгородський національний університет", (демонтування обслуговуючих приміщень та паркану між закладами).

Приміщення та прилегла територія кафедри прикладної фізики фізичного факультету ДВНЗ "УжНУ" (м. Ужгород, вул. Капітульна) на якій знаходяться лінійні прискорювачі (радіоактивні джерела іонізуючого випромінювання), що використовуються студентами для проведення практичних та лабораторних робіт і знаходяться у безпосередній близькості до Ужгородського греко-католицького собору стали предметом зазіхання з боку М. Шашіка. На переконання останнього вищезазначена територія і приміщення структурного підрозділу освітнього закладу підпадає під норми законодавчих актів про реституцію церковного майна та повинна бути повернута у власність Ужгородському греко-католицькому собору.

Керівництвом ДВНЗ "УжНУ" зазначається, що зазіхання на їх території з боку Мілана Шашіка є безпідставними, оскільки будівля кафедри прикладної фізики вузу не належала релігійній громаді і там не проводились жодні церковні обряди. Згідно чинних положень Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" навколо лінійних прискорювачів, які знаходяться на кафедрі, повинна існувати санітарно-радіаційна зона в межах якої заборонено будівництво та реконструкція без погодження із ДП "Енергоатом". Однак на даний час, Мілан Шашік не пред’явив жодні дозвільні документи про відчуження території і приміщень ДВНЗ "УжНУ" та початку будівельних робіт.


За матеріалами: Новини сьогодні
17-05-2016
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1817

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]