Головна » 2016 » Жовтень » 25 » Війна Путіна в Сирії і "слабка позиція" Заходу - InoPressa

Війна Путіна в Сирії і "слабка позиція" Заходу - InoPressa

Росія готується віддати Алеппо Асаду до вступу на посаду Хілларі Клінтон, а "Захід бездіяльно спостерігає, як Путін і Асад зміцнюють свій отруйний союз", критикує The Times. Плани Білого дому з відправки важких озброєнь повстанцям припинено. Грубою політикою сили Путін шкодить Росії в очах всього світу, вважає німецький політик. Жителі російської глибинки із задоволенням дивляться на бомбардування Сирії по ТБ, констатує Le Figaro.

"Захід бездіяльно спостерігає, як Путін і Асад зміцнюють свій отруйний союз", - журиться The Times в редакційній статті.

"Ла-Манш - єдиний логічний маршрут, по якому російські військові кораблі могли пройти на південь, в Середземне море, на відстань пострілу від понівеченого міста Алеппо, - йдеться в статті. - Це було принизливе видовище. Країна, сповнена рішучості погратися м'язами і навіть, можливо, ризикувати розростанням пожежі, продемонструвала, що ми, британці, - просто глядачі, які з білих скель Дувра розглядають у біноклі її чудовий авіаносець "Адмірал Кузнєцов".

На думку авторів, Путін готується до перемоги Клінтон. Можливо, Москва серйозно поставилася до висловленого Клінтон побажання створити в Сирії безполітні зони, і своїми військовими кораблями хоче вплинути на хід обговорення цієї ідеї в США. По-друге, Росія, ймовірно, готується навалитися на схід Алеппо всією своєю військовою міццю, щоб віддати Асаду місто до вступу на посаду нового президента США. "Завоювання півночі Сирії, за цими розрахунками, повинно вистачити, щоб режим Асада залишився при владі, - йдеться в статті. - З позиції сили Путін міг би підписати новий план мирного врегулювання".

"Співпраця з Москвою все ще необхідна. Коли бойовиків "Ісламської держави" витиснуть із Іраку до Сирії, допомога Росії знадобиться як ніколи. Проте Захід повинен робити все можливе, щоб стримувати силу Путіна, - рекомендує The Times. - Путін вважає, що може диктувати умови війни і миру. Це небезпечна думка. Захід не може собі дозволити бути стороннім спостерігачем його воєнних авантюр".

В останній місяць утримувані повстанцями райони Алеппо руйнувалися під російськими авіаударами, а адміністрація Обами таємно обмірковувала плани нарощування поставок вогневих засобів підтримуваним ЦРУ з'єднанням у Сирії, пише The Washington Post. Ця пропозиція "було на порядку денному недавньої зустрічі Обами з його командою з національної безпеки", проте "далі справа не пішла", йдеться в статті. План опинився в підвішеному стані, що віддзеркалює дедалі сильніший скептицизм адміністрації щодо розширення прихованої програми ЦРУ, в рамках якої за останні три роки тисячі сирійських бійців отримали бойову підготовку і озброєння.

Нині навіть розширена версія плану навряд чи допоможе досягти повалення Асада через втручання Москви. "Обама, за словами чиновників, тепер, як видається, схильний залишити вирішення долі програми ЦРУ наступному господареві Білого дому", пише видання.

Розширення програми ЦРУ - план "Б" - все ще має прихильників (директор ЦРУ Джон Бреннан, міністр оборони Ештон Б.Картер). Але навіть колишні затяті його захисники, в тому числі держсекретар Джон Ф.Керрі, сьогодні стали скептиками. "Він, як і інші, побоюється, що нова зброя врешті-решт призведе до загибелі російських військовослужбовців, викликавши конфронтацію з Москвою", - йдеться в статті.

"ЦРУ створило спільно керовані військові комплекси в Йорданії і Туреччині, де, за словами чиновників, за три роки отримали підготовку та озброєння більш як 10 тис. повстанців. Ці з'єднання пройшли перевірку і входять до складу групи опозиційних формувань (близько 50 тис. бійців), які отримували гроші і зброю від ЦРУ і його партнерів у регіоні, в тому числі Саудівської Аравії, Катару й Туреччини", - передає газета.

Але над Картером і Бреннаном взяли гору скептики, зауважують автори.

"Росіяни захопили ініціативу, - заявив високопоставлений чиновник адміністрації, який бере участь в обговоренні ситуації в Сирії. - Не можна вдавати, що ти воюєш з Асадом і не воюєш з Росією".

Небажання Обами розширювати програму розчарувало партнерів ЦРУ за кордоном, що чекали затвердження плану "Б".

Високопоставлений турецький чиновник заявив, що його уряд вважає, що його ввели в оману щодо намірів США, і що, ймовірно, він почне розглядати односторонні заходи щодо забезпечення підтримуваних Туреччиною угруповань важчими озброєннями, пише видання.

"Вони обіцяли надати більшу підтримку, - сказало турецьке джерело. - Але зараз здається, що нічого не станеться. Ця коаліція не виправдала себе. В даний час вона застаріла. Отож ми будемо розглядати, які у нас є варіанти. Якщо Алеппо впаде, Асад переможе".

Глава фракції соціал-демократів у німецькому парламенті Томас Опперман піддав жорсткій критиці дії Росії в Сирії в бесіді з кореспондентом Tagesspiegel.

"Путін проводить грубу політику сили", - заявив Опперман, і він повинен знати, що своїми жорстокими бомбардуваннями цивільного населення Сирії він завдає Росії шкоди в очах міжнародної спільноти.

"Ми живемо в світі, в якому кожен бачить, що роблять сирійські та російські військові літаки в Алеппо і які наслідки це має для людей, що тут живуть", - сказав Опперман. При цьому він заперечує проти нових санкцій до Росії: "В Алеппо терміново потрібен режим перемир'я, який дозволив би міжнародним гуманітарним організаціям забезпечити людей водою, продовольством і медикаментами. Домогтися цього за допомогою санкцій точно не вийде".

Колега Оппермана по партії, міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр в інтерв'ю Die Welt закликав Росію надалі чинити тиск на Асада з метою досягнення стабільного припинення вогню не тільки в районі Алеппо, а й на всій території Сирії.

З суботу ввечері, через кілька годин після закінчення терміну перемир'я, поновилися запеклі бої в Алеппо, додає видання.

Депутат Бундестагу від партії "Зелених" Омід Нуріпур заявив у бесіді з виданням: "Асад став для більшості сирійців символом їхніх зруйнованих міст. Те, що його підтримує Росія, надовго підриває шанси на національне примирення. Федеральний уряд повинен ясно дати зрозуміти Кремлю, що через його дії війна буде тривати нескінченно".

Як сказав у бесіді з Die Welt заступник голови Європарламенту Александер Ламбсдорфф, відповідальність за ситуацію в Сирії лежить не тільки на Москві, а й на Берліні: "Москва підтримує режим, який скоює воєнні злочини. Однак погрожувати санкціями, коли спочатку зрозуміло, що їх не можна буде реалізувати, - це груба політична помилка канцлера Меркель". Слабка позиція, яку демонструє Європа, "додає радості тільки Путіну й Асаду", зазначив політик.

Генсек ХДС Петер Таубер у бесіді з виданням розкритикував Ліву партію за "позбавлені критичного підходу загравання з Росією". "В рядах СДПН і "Зелених" також присутні невпевнені "рекрути", які ледве що відразу піддаються антиамериканським рефлексам", - підкреслює політик.

"У російському селі, розташованому за яких 130 км на схід від Москви, зовнішня політика Володимира Путіна отримує одностайне схвалення жителів", - повідомляє французьким читачам кореспондент Le Figaro П'єр Авріль.

"У селі Рахманово Зоя Мухіна живе без опалення і без гарячої води, але вона радіє, що її країна може "допомогти сирійським дітям". Ця 70-річна бабуся, яка живе в двоповерховому приміщенні, збудованому з чого доведеться, визнає, що проводить свої дні між дерев'яною піччю, холодильником (з мінімумом продуктів) і телевізором, який відкриває їй доступ до зовнішнього світу", - йдеться в статті.

"У географічному масштабі країни це село за два кроки від Москви, але це вже інший світ. Перший постачальник газу для Євросоюзу, другий виробник газу в світі все ще не спромігся дотягнути свої труби до Рахманова", - зауважує автор.

Тим часом згідно із жовтневим опитуванням державної організації "ВЦІОМ", 48% росіян підтвердили свою підтримку російській війні в Сирії, 73% вважають необґрунтованими "тиск" і критику з боку США. "Зовнішня політика Путіна мені подобається, завдяки їй держава стає на ноги. Населенню Сирії допомагають боротися з терористами", - із задоволенням розповіла журналісту інша мешканка села, Алла Денисова, при цьому лаючи місцевих чиновників за те, що вони водять її за ніс з датою підведення газу.

"Жителі Рахманова і сусідніх сіл не виявляють ніякого очевидного зв'язку між хвалебними офіційними повідомленнями про російські бомбардувальники і своєю вимушеною необхідністю опалюватися дровами. Однак для Валерія Слєсарєва, підприємця з московського передмістя і власника дачі в цих місцях, це дві сторони однієї медалі", - йдеться далі.

"Ми посилаємо літаки до Сирії і експортуємо наш газ до Китаю, але при цьому нам нема чим опалюватися", - сердиться 57-річний активіст, відомий своєю вантажівкою, на якій написано червоним "Путін, перестань обкрадати Росію!". Він направив кілька листів очільнику Кремля і навіть написав Бараку Обамі.

Як і решта 531 особа, Алла Денисова підписала прохання, й оком не моргнувши. "З урахуванням того, що Обама в поганих взаєминах з Путіним, він допоможе нам з єдиною метою - зачепити нашого президента", - пояснила кореспонденту ця самовпевнена дама.

Також на цю тему:

Співробітник апарату Конгресу запропонував рішення для сирійської війни: вбити Асада (Foreign Policy)

Переклад Inopressa.ru


За матеріалами: Новини сьогодні
25-10-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1845

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]