Головна » 2018 » Квітень » 5 » Висадили першу алею гінкго білоба в Ужгороді

Висадили першу алею гінкго білоба в Ужгороді

Перша алея дерев гінкго білоба з’явилася вчора в Ужгороді, неподалік від ПАДІЮНу. Дерева висадили у рамках форуму #EcoDays, який відбудеться 25-28 квітня в Ужгороді.  Екофорум об’єднає спеціалізовану будівельну виставку UzhgorodEnergy Expo, конференцію з енергозбереження та фестиваль здорового життя.

«Дерева гінкгобілоба подарував нам один з учасників виставки, – розповів Олег Бачинський, організатор форуму #EcoDays. – Ми вирішили посадити алею, адже це дерево символізує і еко, і науку, має особливі властивості. Нас підтримав співорганізатор форуму професор Федір Шандор».

Гінкго (Ginkgo) — рід вельми незвичних, унікальних, листопадних голонасінних рослин. Містить один живий вид — G. biloba, дерево висотою до 40 метрів і діаметром стовбура до 4,5 м. Крона спочатку пірамідальна, з віком розростається.

Першу наукову згадку про гінкго зробив Енгельберт Кемпфер в «Amoenitatum exoticarum» (1712). Він помилково записав його як Ginkgo, Itsjo замість Ginkjo, Itsjo.

У Китаї назва дерева гінкго яп.銀杏 вимовляється як “і ті: “, що імовірно походить від китайського словосполучення (кит. 鴨 脚 yājiǎo) «качині лапки», бо листя дерева нагадують їх за формою. Видовий епітет biloba в перекладі з латинської означає дві частки, тому що більшість листя розділені на дві половинки. Зазвичай мають добре розвинену кореневу систему, добре стійкі до сильних вітрів і снігових заметів.

Деякі дерева досягають віку 2500 років. Восени листя жовтіє і швидко опадає. Зовні гінкго схоже на листяне дерево. На його стовбурі розташована розлога крона з широким листям. Гінкго гарно пристосовується до різних умов і стійке до хвороб. Його вирощують у садах і парках по всьому світу.

У 1690 р. німецький натураліст Енгельберт Демпфер відкрив гінкго. У перекладі з японської мови гінкго означає «срібний плід», так крамарі називали їстівне насіння гінкго. Карл Лінней у 1771 р. узяв це слово за назву рослини. Гінкго з’явився в Європі приблизно у 1730 р.


За матеріалами: Новини сьогодні
05-04-2018
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1697

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]