Головна » 2016 » Червень » 4 » Вперше астрономи зазирнули за хмари Юпітера

Вперше астрономи зазирнули за хмари Юпітера

Американським астрономам вперше вдалося заглянути за хмари Юпітера, а також скласти докладну карту газової оболонки планети в радіодіапазоні.

За допомогою модернізованого радіотелескопу Very Large Array (VLA), розташованого в Нью-Мексико, науковці дослідили 100-кілометрову ділянку нижче верхньої частини хмар газового гіганта.

До прибуття на Юпітер першого зонда "Галілео" більшість планетологів припускали, що в атмосфері планети майже немає аміаку. Спусковий апарат, скинутий міжпланетною станцією, показав, що це не так. Хоча йому не вдалося знайти сліди аміаку в так званому хмарному шарі в верхній частині атмосфери, під ним "Галілео" виявив велику кількість цього газу.

Використовуючи VLA, дослідники дізналися, що аміак присутній не тільки в нижніх, але й в верхніх шарах атмосфери Юпітера. Крім того, вчені змогли побачити в радіодіапазоні "велику червону пляму" – гігантський ураган, який раніше не був видимий на знімках радіотелескопів.

Фахівці сподіваються, що отримані ними карти розподілу аміаку в атмосфері Юпітера допоможуть науковій команді зонда "Juno", який прибуде до планети-гіганта 4 липня цього року, вибрати ділянки, що представляють найбільший інтерес для досліджень.


За матеріалами: Новини сьогодні
04-06-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1802

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]