Головна » 2013 » Травень » 17 » Вплив телебачення на психіку і поведінку дітей: дані останніх досліджень

Вплив телебачення на психіку і поведінку дітей: дані останніх досліджень

Вплив телебачення на психіку і поведінку дітей

На цьому тижні журнал Pediatrics опублікував серію статей, присвячених впливу телебачення на психічне здоров'я і поведінку дітей різного віку.

В одній з публікацій розповідається про дослідження, проведене групою вчених під керівництвом доктора Роберта Хенкокса з Університету Отаго (Нова Зеландія). Автори дослідження (респондентами якого були 1.000 людей, що народилися в Дунедін в 1972-1973 роках) дійшли висновку, що у дітей, які занадто багато часу проводять перед телевізором, помітно вищий ризик у дорослому віці опинитися на лаві підсудних за звинуваченням у злочинах, пов'язаних з асоціальною поведінкою. Крім того, такі "телевізійні діти" частіше проявляють агресію відносно оточуючих.

Йдеться про перше подібне дослідження. Керолайн Фітцпатрік з Нью-Йоркського університету вважає, що поки рано робити висновок про те, що захоплення переглядом телепередач в дитинстві веде до антигромадської поведінки в дорослому житті. На її думку, даний висновок потрібно перевірити ще за допомогою нового довгострокового дослідження, пише канадський сайт CBS. Фахівці відзначають, що телебачення 70-80-х років сильно відрізняється від телебачення XXI століття, крім того, після появи інтернету діти все більше часу проводять перед комп'ютером, що також необхідно врахувати в нових дослідженнях.

У тому ж номері журналу Pediatrics розказано про дослідження групи під керівництвом доктора Димитрія Крістакіса з НДІ з питань дитинства, розташованого в Сіетлі (США). Ця група дійшла висновку, що боротися з негативним впливом телебачення на дітей можна за допомогою самого телебачення. Батькам дошкільнят слід постійно контролювати, які передачі дивиться їхня дитина, говорять вчені. Зокрема, рекомендується, по можливості не вступаючи в конфлікт з дитиною, скорочувати час перегляду передач і фільмів з насильницькими діями (у тому числі, мультфільмів типу "Том і Джері" або "Міккі Маус"), сприяючи перегляду освітніх передач, а також фільмів , які ненав'язливо пропагують дружбу, любов до тварин, сімейні цінності і т.п. Вчені рекомендують батькам звертати увагу не тільки на сюжет, а й на сцени другого плану, які можуть запам'ятатися маленьким дітям.

Американська академія педіатрії рекомендує батькам не дозволяти дітям більше 1-2 годин на день сидіти перед телевізором або комп'ютером, а також настійно радить стежити за якістю дитячих передач, фільмів і комп'ютерних ігор.

Психологи підкреслюють, що неповнолітня дитина має відчувати пильний і постійний інтерес своїх батьків до того, які передачі, фільми і комп'ютерні ігри його захоплюють.


За матеріалами: Новини сьогодні
17-05-2013
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 11623

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]