Головна » 2019 » Квітень » 23 » З агровідходів ужгородець виготовляє екологічний одноразовий посуд

З агровідходів ужгородець виготовляє екологічний одноразовий посуд

Ужгородець виготовляє з агровідходів екологічний одноразовий посуд (ФОТО)

Петро Бобонич з Ужгорода розробив екологiчно-чистий спосiб виробництва одноразового посуду з органiчної сировини, яка зазвичай залишається на полях пiсля збору урожаю. Таким чином, науковець, який працював в Ужгородському нацiональному унiверситетi, прагне внести свiй вклад у зменшення кiлькостi пластикового смiття на планетi.

Як вiн пропонує замiнити пластик?

Усi iнгредiєнти задiянi в процесi виготовлення екологiчного посуду є природного походження, а сам процес абсолютно нешкiдливий для довкiлля, розповiдає Петро Бобонич.

«Сировина для виготовлення посуду – це продукти аграрного виробництва, якi не використовуються, наприклад, при вирощуваннi кукурудзи ми споживаємо тiльки її плоди – решта просто залишається на полях або, взагалi, спалюється, або iнколи переробляються i стають складовою кормiв для тваринництва, розповiдає вiн. – Властивостi ж рослини дозволяють пiсля технiчної переробки (подрiбнення) створювати з неї сировину, яка буде достатньо пластичною i мiцною та зможе без проблем змiнити пластиковий посуд, чи, наприклад, бокси для їжi».

Властивостi рослин такi, що людство цiлком може компенсувати пластик природними елементами, при чому, це може бути не тiльки кукурудза, зауважує науковець. «Серед компонентiв у процесi виготовлення можуть бути i безлiч iнших видiв рослин, якi сьогоднi не становлять промислового iнтересу, – пояснює вiн. – Перелiк цих рослин у природi є таким, що їх застосування приведе тiльки до збереження екологiї на Землi».

Петро Бобонич поки не може розкрити вхiд деталей, адже технологiя тiльки недавно запатентована i отримала прiоритетну довiдку.

«У числi авторiв запатентованого продукту є мої онуки – Бобонич Мартiн та Кудрявцев Семен, з якими я спiлкуюся, – розповiдає вiн. – Є також пiдприємцi, якi хочуть запровадити технологiю виробництва одноразового бiорозкладного посуду, хотiлось би знайти iнвестора i в Українi, адже наша держава має всi шанси зайняти лiдерськi позицiї в цiй, поки новiй, галузi, а потенцiал дозволяє легко вийти на мiжнародний рiвень».

За словами Петра Бобонича, до технологiї вже проявили iнтерес у кiлькох європейських установах, з якими ведуться переговори.

«Сьогоднi у всiх куточках свiту є запит на подiбнi технологiї, бо весь цивiлiзований свiт зрозумiв, що для збереження планети необхiднi радикальнi i невiдкладнi заходи, – каже вiн. – Нам необхiдно вiдмовитися вiд використання виробiв iз полiетилену – iнакше людство чекатиме екологiчне фiаско i крах».

За словами науковця, такий екопосуд не потребує утилiзацiї, адже є повнiстю природним матерiалом i може використовуватись у вториннiй переробцi чи просто стане добривом».


За матеріалами: Новини сьогодні
23-04-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1512

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]