Головна » 2017 » Листопад » 21 » З офіційним візитом делегація округу Верхня Франконія Німеччини перебуває на Закарпатті

З офіційним візитом делегація округу Верхня Франконія Німеччини перебуває на Закарпатті

На Закарпатті перебуває з офіційним візитом делегація округу Верхня Франконія Німеччини.

Серед членів делегації: д-р ГюнтерДенцлер, голова Окружних зборів Верхньої Франконії,проф. Манфред Вольферсдорф, маг. Вальтер Ретцель-Кюрцдьорфер, Хрістіан Порш, прес-секретар округу Верхня Франконія і обʼєднання «Закарпаття-Оберфранкен», Кай Уффманн, дипломований психолог.

Сьогодні, 21 листопада, голова облради Михайло Рівіс прийняв делегацію у своєму робочому кабінеті, де у теплій дружній атмосфері сторони обговорили актуальні питання співробітництва та його перспективи. Після чого відбувся активний обмін думками.

Відтак у в малому залі ОДА в рамках візиту відбулася офіційна зустріч із делегацією округу Оберфранкен ФРН, яку очолив голова Окружних Зборів області Верхня Франконія д-р Гюнтер Денцлер,а також презентація реалізованого проекту «Підвищення кваліфікації лікарів та психіатрів із Закарпатської області».

З вітальними промовами до учасників зустрічі звернулися голова облради М. Рівіс, директор департаменту охорони здоров’я В. Маркович, ректор ДВНЗ «УжНУ» В. Смоланка, регіональний координатор у Західній Україні проекту «Партнерства з містами України» Сервісної служби «Громади в єдиному світі» некомерційного ТОВ «EngagamentGlobal» В. Гнасюк-Терлецька.

У заході також взяли участь депутат облради, головний лікар Ужгородської центральної міської клінічної лікарні І. Курах,начальник управління з питань розвитку місцевого самоврядування, міжнародних та регіональних звʼязків виконавчого апарату Закарпатської обласної ради В. Маковський,головний лікар Закарпатського наркологічного диспансеру В. Кручаниця, головний лікар Обласної психіатричної лікарні м. Берегова Т. Алмашій, заступник головного лікаря КЗ «Обласний госпіталь ветеранів війни» Вікторія Білак-Лук’янчук та інші керівники медустанов, науковці.

Почесним гостем був голова громадської спілки “Ліга ветеранів АТО та бойових дій “Карпатська земля” Іван Удут.

Михайло Рівіс подякував делегації за приїзд у наш край, високо оцінив співробітництво,яке має конкретні результати.

– Ми зацікавлені у партнерстві, воно результативне і я переконаний, що це маленький крок у великому проекті,завдяки якому наші воїни матимуть реальну підтримку з оздоровлення та соціальної адаптації до мирного життя, – наголосив М.Рівіс, додавши, що він високо цінує вклад у цю благородну справу голови Окружних Зборів області Верхня Франконія.

– Сьогодні маю честь від імені представника Президента України на Закарпатті –голови облдержадміністрації Геннадія Москаля вручити нашому другу – ГюнтеруДенцлеру високу відзнаку – нагрудний знак «За розвиток Закарпаття», – мовив М.Рівіс та виконав цю приємну місію з душею. Він також вручив Грамоту облради та цінний дарунок за вагомий особистий внесок у соціальний розвиток Закарпаття та активну громадську діяльність із розвитку транскордонної співпраці професору, доктору медицини, Dr.h.c. Манфреду Вольферсдорфу та магістру наук Вальтеру Ретцель-Кюрцдьорферу.

Гюнтер Денцлер зі свого боку подякував за теплий прийом, добру оцінку співпраці та підкреслив:

–Я тільки що зняв з грудей Баварську нагороду та прикріпив «За розвиток Закарпаття» на знак подяки за плідне співробітництво і щиру дружбу, – мовив гість і у свою чергу подякував представникам української сторони за роботу та підготовку заходу.

Далі М.Рівіс надав слово В. Марковичу та В. Смоланці.

Володимир Маркович назвав допомогу з боку німецьких партнерів неоціненною в наш непростий час, яка дає можливість спеціалістам краю адекватно оцінити наслідки того, що відбувається на Сході України. Оскільки в системі охорони здоров’я України відбувається реформа, то європейський досвід є слушним, відтак побажав німецькому народу ніколи не знати війни:

– Щоб у вашій чудовій країні завжди панував мир і спокій, – наголосив він.

Володимир Смоланка у своїй промові також був відвертим і щирим і зазначив, що щасливий знаходитись на цій, підсумковій зустрічі.

– Дуже важливо, – мовив ректор, – що з ініціативи керівників наших земель вибрана така серйозна і водночас тонка ділянка охорони здоров’я- психологічна реабілітація найперше наших воїнів- учасників АТО. Безмежно вдячний німецьким професорам, які надавали різнобічну допомогу закарпатським фахівцям упродовж року, котрі мали змогу не тільки послухати лекції, а й в німецьких профільних клініках пройти практики.

Валентина Гнасюк-Терлецька детально розповіла про започаткований у 2015 році проект з метою підтримки закарпатських фахівців, яким надавалась різностороння допомога. Та повідомила, що в наступному році Закарпаття може отримати грант до 50 тисяч євро з цієї тематики.

Згадувалось зародження та перші етапи співпраці у сфері охорони здоров’я між Закарпатською областю та округом Оберфранкен Федеральної землі Баварія, яка розпочата в 1995 році зв’язками релігійних громад, що відтак переросла у тривалу співпрацю регіонів у галузі медицини, зокрема, психіатрії.

Протягом взаємних візитів з 2006 року по 2015 гості ознайомлювались з роботою обласних психіатричних лікарень м. Берегово, с. Вільшани, облнаркодиспансеру, відвідали психіатричні амбулаторні служби в містах Ужгород, Мукачево, Тячів. У ході зустрічей обговорювались також питання розвитку медичних послуг в умовах економічної кризи, налагодження співпраці між психіатричними закладами.

Спеціалісти з нашої області неодноразово проходили стажування у психіатричній клініці Байройта округу Оберфранкен, ознайомлювались з досвідом роботи європейських колег, відвідували центр денного перебування пацієнтів, дитячий денний стаціонар, лікувально-трудову майстерню, гуртожиток та будинок інвалідів для пацієнтів з психічними розладами. Набутий досвід надав змогу впровадити ерготерапію в роботу психіатричних лікарень, ефективніше проводити заходи з реабілітації пацієнтів з психічними розладами.

Цьогоріч відділом міжнародних зв’язків, технічної допомоги та протоколу виконавчого апарату Закарпатської обласної ради спільно з партнерським регіоном Верхня Франконія (ФРН) підготовлено проектну заявку «Підвищення кваліфікації лікарів, а також психіатрів із Закарпатської області» та подано на конкурс програми «Пакет швидкого запуску – Україна» проекту «Партнерство з містами України» німецького некомерційного товариства «EngagementGlobal»/Сервісної служби «Громади в єдиному світі», що діє за дорученням та фінансової підтримки Федерального міністерства економічної співпраці та розвитку Німеччини.

Згадувалось і те, що у рамках проекту 6-11 серпня 2017 року відбулося стажування закарпатських лікарів та психологів, які працюють із категорією пацієнтів з числа учасників АТО, у окружній клініці Байройта (ФРН). А 28 вересня ц.р. відбулася потужна міжнародна конференція для широкого кола фахівців Закарпаття (психологів, психіатрів, сімейних лікарів) «Актуальні питання діагностики, терапії та реабілітації посттравматичних стресових розладів».

Гості також відмітили, що ними за результатами проекту розроблені методичні рекомендації щодо діагностики, терапії та реабілітації пацієнтів із посттравматичним стресовим розладом, у тому числі військовослужбовців-учасників АТО, які будуть поширені у медичних закладах Закарпаття відповідного профілю.

То ж нинішня презентація методичних матеріалів, яку провели проф. М. Вольферсдорф,маг. В. Ретцель-Курцдьорфер, однозначно стане в пригоді нашим фахівцям.

Далі гості відповідно до програми перебування на Закарпатті відвідали КЗ «Обласний госпіталь ветеранів війни» та Закарпатський обласний наркологічний диспансер- усе на відповідному рівні, інформує прес-служба облради.


За матеріалами: Новини сьогодні
21-11-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1741

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]