Головна » 2015 » Травень » 29 » За круглим столом в Ужгороді обговорили об’єднання територіальних громад

За круглим столом в Ужгороді обговорили об’єднання територіальних громад

У п’ятницю, 29 травня, в Закарпатській ОДА за участю керівників краю Василя Губаля та Володимира Чубірка відбувся круглий стіл з обговорення перспективного плану об’єднання спроможних територіальних громад в області.

Участь в обговоренні взяв куратор Закарпатської області у Верховній Раді України – головний консультант відділу організаційної роботи з регіонами Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України Валерій Алексєєв, керівник офісу реформ у Закарпатській області Іван Дем’янчук, голова Ужгородської райради Михайло Фединець, а також керівники фракцій та депутатських груп обласної ради, структурних підрозділів ОДА та обласних управлінь.

Звертаючись до присутніх голова ОДА Василь Губаль наголосив на важливості втілення реформи місцевого самоврядування. За його словами, влада краю, аби  почути думку краян та врахувати всі пропозиції громад, ініціювало широке обговорення цього питання за участю керівників усіх міст, районів, сільських та селищних рад  Закарпаття, яке відбудеться вже наступного тижня. Звертаючись до депутатів, Василь Губаль закликав напрацювати  відповідні рекомендації та погодити їх на засіданнях депутатських комісій облради, після чого затвердити на другому пленарному засіданні 23 сесії облради. «Ми повинні узгодити всі позиції і вийти з продуманим документом до людей», - наголосив керівник краю.

Заступник начальника управління містобудування та архітектури ОДА Олег Боршовський презентував присутнім  розроблений перспективний план об’єднання спроможних територіальних громад  на Закарпатті та наголосив на доцільності об’єднань. «В основі цього документа - затверджена урядом Методика формування таких громад. Перспективний план об’єднання  в краї наразі обговорюється, райони вносять власні пропозиції. Проте часто їхні пропозиції не відповідають розробленій урядом Методиці», - поінформував посадовець.  Перспективний план об’єднання територіальних громад викликав жваве обговорення серед учасників круглого столу. Зокрема, зазначалось, що об’єднання сіл навколо міст обласного значення може призвести до їх занепаду, адже центр громад, розташований у місті, не враховуватиме потреби мешканців сіл. Також постало питання, чи не потягне за собою ця реформа оптимізації – скорочення кількості шкіл, бібліотек та закладів охорони здоров’я, а також яким чином здійснюватиметься розподіл фінансів в таких об’єднаннях. Окрім цього, присутні висловили занепокоєння чи буде можливість після схвалення на сесії облради перспективного плану об’єднань територіальних громад вносити в нього корективи та зміни.

Проведення обговорення за круглим столом дало можливість розпочати діалог з громадськістю та розуміння необхідності проведення реформи. Проблеми наразі виникають через незнання закону та методики формування громад. Для  подальшого проведення реформи необхідно проводити інформаційну роботу не тільки з громадськістю, але і з органами місцевого самоврядування. Сподіваємось, що органи на місцях підготують свої  пропозиції по формуванню громад, які будуть відповідати критеріям згідно з   Методикою.


За матеріалами: Новини сьогодні
29-05-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11028

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]