Головна » 2018 » Лютий » 8 » Заяву українських колег польський інститут нацпам’яті назвав "провокативною"

Заяву українських колег польський інститут нацпам’яті назвав "провокативною"

Інститут національної пам’яті Польщі назвав "необґрунтованими" та "провокативними" побоювання українських колег щодо продовження роботи Польсько-українського форуму істориків у попередньому форматі.

Про це повідомляє Polskie Radio.

Як відомо, напередодні Український інститут національної пам'яті (УІНП) запропонував з міркувань безпеки українських дослідників продовжувати історичні дискусії на території України, де відсутні будь-які обмеження щодо оцінок минулого.

Відповідна заява була зроблена у зв'язку зі змінами до закону про Інститут національної пам'яті Польщі.

У свою чергу, ІНП Польщі запевнив, що ухвалені в оновленому законі положення не зачіпають наукової діяльності. "Побоювання щодо безпеки українських учасників наукових дебатів на території Польщі абсолютно необґрунтовані та навіть провокативні", - говориться у повідомлені польської установи.

ІНП Польщі також нагадав, що у 2015 році Верховна рада України ухвалила закон, який надає членам українських націоналістичних організацій та тих, які колаборували з Німеччиною, статус "борців за свободу та незалежність України". Польська установа висловила тоді побоювання, що він може "зупинити будь-які критичні погляди про діяльність українських націоналістів, зокрема також представлення фактів на тему "геноциду польського населення, вчиненого УПА". ІНП у Варшаві звернув увагу, що "польсько-український діалог про важкі сторони спільного минулого почався набагато раніше, ніж було засновано УІНП".

Водночас ІНП Польщі висловив надію на відновлення діалогу з українською стороною та проведення спільних заходів для захисту місць поховань та символічних місць національної пам’яті.

Як відомо, Польсько-український форум істориків почав свою роботу у 2015 році під патронатом Інститутів національної пам’яті обох країн. В його основі – майданчик польсько-українського історичного діалогу.

Досі Форум провів п’ять зустрічей, востаннє – у жовтні минулого року в Черкасах.

Нагадаємо, 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів. Водночас він направив закон до Конституційного суду на перевірку.

Закон серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів, а також штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.


За матеріалами: Новини сьогодні
08-02-2018
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1575

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]