Головна » 2012 » Жовтень » 27 » Закарпатські інтернет-видання: від одномандатного виборчого округу № 71 народним депутатом стане Михайло Джанда

Закарпатські інтернет-видання: від одномандатного виборчого округу № 71 народним депутатом стане Михайло Джанда

У неділю, 28 жовтня, вперше за останні десять років (з виборів 2002 року) українцям випала нагода на парламентських виборах голосувати не тільки за той, чи інший список партії, але і за конкретних людей — мажоритарників, які борються в одномандатних виборчих округах за право стати народним депутатом України. Звісно, що така боротьба привернула до себе увагу багатьох інтернет-видань України, які не тільки висвітлювали хід виборчих перегонів, але й проводили опитування серед відвідувачів своїх сайтів. Слід зазначити, що провідні інтернет-видання Закарпаття, як то transkarpatia.net і nowyny.com, також не залишилися осторонь цього процесу.

Власне кажучи, завдяки журналістам Закарпаття ми вже сьогодні можемо спрогнозувати, хто має найкращі шанси на перемогу в окрузі № 71. Адже інтернет-опитування закарпатських видань можна вважати значно більш об'єктивними, ніж соціологічні, які проводилися за гроші різних кандидатів (як то представників влади, що борються один з одним — Степана Деркача та Павла Балоги), бо в них (опитуваннях на сайтах) кожна людина мала змогу проголосувати лише один раз. У той же час, напевно, ні для кого не є секретом, що соціологічні опитування провладних кандидатів ("регіонала" Степана Деркача та "брата міністра" Павла Балоги) були елементом піару їхніх замовників, а тому нічого спільного із соціологією не мали.

Отож, повертаючись до думки громадськості краю, яку вона висловила на місцевих сайтах, наголосимо на "феномені Джанди" (опозиційний кандидат Михайло Джанда — прим. ред.). Власне кажучи, всі передвиборні перегони два провладні кандидати ("регіонал" Степан Деркач та "брат міністра" Павло Балога), які борються за депутатський значок у ОВК № 71, намагалися "своїми соціологічними опитуваннями" підвести жителів краю до думки, що обирати їм доведеться тільки між ними. Проте, не дивлячись на адмінресурс, а також суттєві кошти, які вони вклали у вибори, можемо констатувати, що все це було марно. Підтвердженням чому слугують онлайн опитування, які проводили їхні сайти (адже ні для кого не є секретом, що наприклад за сайтом transkarpatia.net стоять "регіонали"). Власне кажучи, злий жарт із представниками влади зіграло або їхнє бажання зекономити на веб-майстрі, а тому вони поставили опитування, впливати на хід якого не мали можливості, або ж — елементарна самовпевненість у собі і зневага до простих людей, яких вважали бидлом, що не зможе розібратися хто є хто на Закарпатті. Адже, якщо ми відкриємо інтернет-опитування сайту transkarpatia.net чи інтернет-видання nowyny.com, то побачимо (станом на 22.10), що беззаперечним лідером, а отже людиною, яка має найбільші шанси на перемогу в окрузі № 71 є Михайло Джанда, якого підтримують 45.3% (або ж 1041 людина) відвідувачів сайту transkarpatia.net, які взяли участь в опитуванні. В той же час, як любили писати провладні видання, "два головних фаворити" навіть, якщо сумувати їхні показники разом, значно поступаються Михайлу Джанді, отримавши в сумі підтримку 655 людей або ж 28.51% із загальної кількості відвідувачів сайту, які взяли участь в опитуванні. Власне кажучи, за "регіонала" Степана Деркача планують проголосувати 426 (або ж 18.54%) відвідувачів сайту, який знаходиться під повним контролем Партії регіонів, а за Павла Балогу — 229 людей (9,97%).

У той же час дані незалежного інтернет-видання nowyny.com дещо і відрізняються, але загальної картини не змінюють — беззаперечним лідером виборчих перегонів в окрузі № 71 є Михайло Джанда, якого ладні підтримати 41% відвідувачів даного сайту. У той же час провладних кандидатів Степана Деркача і Павла Балогу підтримують 13% і 17%, відповідно. Як бачимо загальна тенденція залишається такою самою як і на сайті "регіоналів" transkarpatia.net — Михайло Джанда сам має більше підтримки, ніж Степан Деркач і Павло Балога разом взяті: 41% в опозиціонера проти 30% (13% + 17%) у провладних кандидатів.

За матеріалами: Новини сьогодні
27-10-2012
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 12325

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]