Головна » 2019 » Травень » 6 » Закарпатським угорцям бібліотекарі допомагають опанувати державну мову

Закарпатським угорцям бібліотекарі допомагають опанувати державну мову

Бібліотекарі допомагають закарпатським угорцям опанувати державну мову

"Найміцніший кордон - державна мова" - так називається гуманітарний проект, який втілюють сільські бібліотеки розташовані в угорськомовних селах Виноградівщини.

Мета цієї акції - допомогти закарпатським угорцям опанувати державну мову. Тим більше, що бажаючих вчитися виявилося дуже багато. Проект ще не запрацював а в ряді сіл слухачів є навіть більше, ніж очікувалося. Для угорців це проблема серйозна, через незнання державної мови деякі матері не оформляли документи на допомогу для дітей, на презентації описано випадок, коли жінка підприємця не йде за покупками на виноградівський базар через незнання мови, переважна більшість угорськомовних абітурієнтів не здають ЗНО.

На думку організаторів проекту, для навчання угорців більш ефективною є методика, коли українську вивчають як іноземну і про це вже не вперше наголошують педагоги угорськомовних шкіл.

Серед прийомів вивчення української мови - творча діяльність двох лялькових театрів (у Новому Селі і Шаланках), флешмоби, перегляд фільмів, фестивалі, пікніки, блог "Українська мова як іноземна", який може зацікавити не лише угорськомовних українців, але й громадян Угорщини.

Запроваджує цю програму Єдиний культурний фонд під гаслом "Створюємо інноваційний культурний продукт".

Сам проект презентувала директор Виноградівської ЦБС Катерина Вашкеба.

Василь Горват, Закарпаття


За матеріалами: Новини сьогодні
06-05-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1740

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]