Головна » 2019 » Травень » 7 » Запрацювала на Закарпатті перша лабораторія переробки пластику

Запрацювала на Закарпатті перша лабораторія переробки пластику

  Перша лабораторія переробки пластику запрацювала на Закарпатті

На Ужгородщині відкрили першу в області лабораторію з переробки пластику.

У селі Великі Лази, яке входить до Баранинської об’єднаної територіальної громади. Резиденція Пластикожуя розташована у приміщенні школи.

Українці активно підтримали європейську ініціативу голландця Дейва Хаккенса, який опублікував у мережі свої креслення, як самотужки виготовити обладнання для творчої переробки  пластику.

За роботу взявся одеський винахідник Євген. У його місті ця технологія уже успішно працює майже три роки. Приїхав на Закарпаття, аби запустити її і тут.

Винахід Євгена дає пластику друге життя і не дозволяє йому надалі забруднювати планету.

Євген ХЛЕБНІКОВ, винахідник (проект «Дорогоцінний пластик»)

Це просте непотужне обладнання, але яке робить ексклюзивні речі. Дизайнерські унікальні речі. І тут увесь цикл є. Подріблення і три станочки саме для виготовлення виробів.

Спочатку потрібно посортувати матеріал за кольором, далі – подрібнювати.

Євген ХЛЕБНІКОВ, винахідник (проект «Дорогоцінний пластик»)

Потім в хід іде наступний пристрій – екструдер. Він розплавляє уже подрібнений матеріал.

Євген ХЛЕБНІКОВ, винахідник (проект «Дорогоцінний пластик»)

Далі справа за фантазією. З розплавленого пластику можна робити будь-які вироби: аксесуари, вази, тарілки, кружки, підсвічники тощо.

У цій експериментальній лабораторії працюватимуть школярі. Напередодні вони очищали свої села від пластику, збирали його і приносили сюди.

Софія ХОДАНЬ, школярка

Ми надзвичайно щасливі, що саме у нашій школі буде оснащеність такими новітніми машинами. І ми, думаю, з радістю будемо тут переробляти пластик, будемо допомагати довкіллю.

Вартість лабораторії – майже 7 тисяч доларів. Вона сприятиме зменшенню забруднення навколишнього середовища та привчатиме закарпатців до практики сортування сміття, яке уже активно поширене в Європі.

Олена МАРУШЕВСЬКА, представниця Закарпатської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги

З брудної кришечки ми не можемо нічого зробити. А якщо кришечки чисті, ми вже в цій лабораторії можемо з неї зробити. Ви бачите, в мене сережки з пластику. Мені подарували. Тут бачите пазли, є проволока, можна з нього щось плести. Але це все дрібні речі. Наша головна ідея – робити вуличні меблі.

Подібних експериментальних лабораторій уже є 6 в Україні і майже сотня у всьому світі. Закарпатці сподіваються, що така ініціатива допоможе впроваджувати європейські практики на теренах області.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
07-05-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1522

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]