Головна » 2012 » Жовтень » 26 » Здоровий хребет сьогодні лише у 1-2% першокласників: Центр Євмінова

Здоровий хребет сьогодні лише у 1-2% першокласників: Центр Євмінова



26 жовтня. У Деснянському районі Києва завершилася реалізація спільної програми «Постава», реалізованої Центром Євмінова та громадською організацією «Деснянська слобода». В рамках програми здійснювалось комплексне фото-комп'ютерне обстеження дітей на предмет відхилень у розвитку хребта. За підсумками тестів, лікарі виявили незначний відсоток дітей, у яких повністю здоровий хребет.

За словами куратора проекту «Постава» Ірини Собко, Центр Євмінова за кілька тижнів обстежив близько 350 дітей, учнів у школах Деснянського району столиці. Дефіциту в бажаючих перевірити свою дитину, не було. Групи формувалися оперативно, після чого фахівці Центру Євмінова виїжджали на місце для проведення комплексного обстеження.

«Ще 5 років тому в 1-2 класах у 50% дітей не було проблем з хребтом. У цьому році результати обстеження нас дуже засмутили. Практично всі 100% учнів перших класів мають проблеми з хребтом. З 344 обстежених дітей, тільки у трьох не було ніяких відхилень », - повідомила І.Собко.

Вона також зазначила, що сьогодні все більше зустрічається так званих комбінованих випадків - коли у дитини спостерігається одночасно сутулість і сколіоз - деформація хребта в двох площинах. На думку фахівців Центру Євмінова, ситуація зі здоров'ям хребта надалі погіршуватиметься. Це пов'язано з тим, що сучасні діти малорухливі.

«Навантаження за навчальними програмами у школах зростають. Діти багато часу проводять за партами. А на перервах, коли є час зробити розминку, вони все одно продовжують сидіти в коридорах, на вулиці, листуючись з однолітками смс-повідомленнями, просиджуючи в інтернеті за допомогою мобільних пристроїв. Бурхливий розвиток комп'ютерних технологій дозволяє прогнозувати погіршення ситуації зі здоров'ям хребта вже в найближчій перспективі », - підкреслила І.Собко.

Вона порекомендувала батькам уважно придивлятися до пози, в якій дитина вчить уроки, зайняти його плаванням, лікувальною фізкультурою, замість сумок купувати рюкзаки і як мінімум раз на рік обстежитися у ортопеда.
За словами Олександра Ліщенко, ініціатора спільної програми фото-комп'ютерного обстеження дітей Деснянського району «Постава», подібні заходи необхідно поширити не тільки по Києву, але і по всіх регіонах країни.

«Така програма дозволяє вчасно визначити можливі порушення дитячої постави і своєчасно вжити заходів. Якщо цього не робити, до закінчення школи багато учнів прийдуть не просто з відхиленнями у розвитку хребта, а з серйозними захворюваннями спини. Лікування завжди складніше, ніж профілактика. Наша громадська організація націлена на те, щоб зробити комплексне обстеження постави у дітей щорічним », - запевнив А.Ліщенко.

Він також додав, що в рамках програми, окрім обстеження дітей, фахівці Центру Євмінова проводили лекційні курси для педагогів і батьків на предмет виявлення  можливих проблем у розвитку дитячого хребта.

«Більшість батьків, бачачи свою дитину кожен день, можуть не помітити початкові стадії викривлення хребта. І тільки, коли проблема досягає критичного рівня, стає очевидною, її починають вирішувати. Я вважаю, що подібні лекційні зустрічі необхідно провести у всіх школах столиці. Оскільки саме батьки - це ті люди, які стежать за розвитком дітей. Розуміючи проблематику, вони можуть запобігти розвитку захворювання, відвідати лікаря, прийняти профілактичні заходи. Однак, для початку необхідно звернути увагу дорослих на наростаючу проблему з розвитком хребта у дітей », - резюмував А.Ліщенко.

За матеріалами: Новини сьогодні
26-10-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11565

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]