Головна » 2016 » Жовтень » 6 » Журналісти під посольством РФ у Києві вимагають звільнити колегу - РФ досі не пустила консула до Сущенка

Журналісти під посольством РФ у Києві вимагають звільнити колегу - РФ досі не пустила консула до Сущенка

МЗС викликає консула РФ в Україні для надання пояснень через недопуск українських дипломатів до журналіста Романа Сущенка. Про це повідомила речниця МЗС Мар'яна Беца, передає "Українська Правда"

"Сьогодні МЗС викликає консула Росії в Україні для надання пояснень, чому РФ, порушуючи норми міжнародного права, не надає доступу нашому консулу до Романа Сущенка", - повідомила Беца.

Вона додала, що напередодні в середу повторно було направлено в МЗС Росії ноту з вимогою негайно надати доступ консулу до Сущенка, якого утримують у "Лефортово".

"Ми вживаємо всіх заходів і по лінії посольства, і по лінії консульства, звернулися і до уповноваженого з прав людини в РФ", - сказала Беца.

В ефірі телеканалу "112 Україна" адвокат Марк Фейгін також підтвердив, що Росія все ще не пускає консула до Сущенка, а у п'ятницю йому висуватимуть звинувачення.

"Я вчора ввечері вже розмовляв з Геннадієм Брескаленком, консулом України в Москві, і він мені підтвердив, що так і не отримав відповіді зі слідчого управління ФСБ, хоча розмовляв зі слідчим щодо його права відвідування Романа Володимировича в СІЗО "Лефортово". Поки що на сьогоднішній день ні", - заявив він.

Адвокат зазначив, що у середу йому не вдалося потрапити до Сущенка.

"Вчора мені не вдалося потрапити в СІЗО "Лефортово". Там величезні черги з адвокатів. Я не бачу тут якоїсь спеціальної дії з боку адміністрації СІЗО. Низка адвокатів просто не потрапили всередину слідчих кабінетів через величезний наплив слідчих та адвокатів, які проводили слідчі дії дуже довго", - сказав він.

"Я зараз виїжджаю. Я сьогодні йду в "Лефортово". Сподіваюся, що сьогодні, якщо буде легше, сьогодні четвер – особливий день, банний чи що, може мені все-таки вдасться потрапити. У будь-якому разі завтра я його побачу, оскільки завтра буде пред'явлення звинувачення", - уточнив Фейгін.

Журналісти під посольством РФ у Києві вимагають звільнити Сущенка

Під посольством Російської Федерації в Україні журналісти, блогери та колеги Романа Сущенка вимагають його звільнення, повідомляє "Укрінформ".

Близько 30 співробітників інформагентства, представників Незалежної медіа-профспілки України тримають плакати: "Я теж кореспондент. Свободу Роману Сущенку!". Крім того, на огорожі дипмісії вивішено великий плакат із зображенням Сущенка, якого у кайданках ведуть співробітники ФСБ РФ, і написом: "Kremlin! Stop kidnapping!!!" ("Кремль! Припини викрадення!!!").

Пікетувальники вигукують "Свободу Сущенку!".

"Ми вийшли на захист прав нашого колеги Романа Сущенка. Ми вимагаємо свободи для нього. Я його знаю років шість. Ми вважаємо звинувачення, які йому висуваються в РФ, сміхотворними і безпідставними. Це принцип дії РФ, і ми про це знаємо дуже добре. Ми вийшли на цей пікет для того, щоб закликати світову спільноту підтримати нашого колегу", - сказав журналіст "Укрінформу" Євген Якунов.

Його підтримує керівник міжнародної редакції агентства Наталія Костіна. "Я Романа знаю досить давно, вже понад 14 років. Він відповідальний журналіст. Я переконана в тому, що звинувачення які, висуває проти нього ФСБ РФ, безпідставні. Тому ми вийшли сюди, до посольства Росії, і закликаємо його негайно звільнити. Ми розраховуємо на підтримку колег як в Україні, так і за кордоном", - наголосила вона.

Водночас керівник Незалежної медіа-профспілки Ігор Чайка, який був одним з ініціаторів акції, переконаний, що затримання журналіста "Укрінформу" в Москві незаконне, а звинувачення у шпигунстві - просто "смішні".

"Ми прийшли на акцію протесту для того, щоб висловити солідарність із нашим колегою Романом Сущенком і закликати Кремль припинити викрадення. Дуже смішно виглядає звинувачення у шпигунстві. Вимагаємо від РФ негайного звільнення Романа Сущенка. Ми мусимо підтримати нашого колегу", - наголосив він.

4 жовтня Фєйгін потрапив до заарештованого журналіста Сущенка і уклав з ним угоду про захист.

Нагадаємо, 2 жовтня члени Громадської спостережної комісії Москви виявили в СІЗО "Лефортово" Романа Сущенка, журналіста агенції "Укрінформ", якого Лефортовський суд Москви заарештував за звинуваченням у "шпигунстві" (стаття 276 КК).

Пізніше Мінінформполітики України підтвердило інформацію про затримання журналіста Сущенка. У відомстві зазначили, що юридичний відділ збирає всю необхідну інформацію щодо обставин і причин затримання. А в ФСБ заявили, нібито український журналіст Сущенко - співробітник ГУР Міноборони: "Порушено справу за статтею "шпигунство".

Пізніше стало відомо, що російський суд заарештував Сущенка на 2 місяці.

Україна вимагає негайного звільнення затриманого в РФ українського журналіста та відповідної реакції від ОБСЄ, РЄ та інших структур.

З вимогою звільнити Сущенка виступила низка міжнародних інституцій, зокрема "Репортери без кордонів" та уповноважена ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятович.


За матеріалами: Новини сьогодні
06-10-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1801

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]