Головна » 2023 » Квітень » 10 » 10 цікавих фактів про яйця, які ви могли не знати - символ Великодня

10 цікавих фактів про яйця, які ви могли не знати - символ Великодня

Яйця є одним з головних "атрибутів" Великодня, який православні християни та греко-католики святкуватимуть вже цієї неділі, 16 квітня.

Кілька цікавих фактів про цей продукт

1. Немає жодної різниці між білими та коричневими яйцями. Свій колір шкаралупа набуває від "матері" - коричнева була несушка, або з білим оперенням. А колір аж ніяк не впливає на поживну цінність, смак чи свіжість.

2. Яйця краще тримати в холодильнику, адже за температури нижче 6°C бактерії сальмонели не розмножуються. Варто зауважити, що яйця можуть зберігатись у холодильній камері не більше 15 діб.

3. Яйця зберігаються довше, якщо вони розміщуються гострим кінцем донизу. На тупому кінці є повітряний міхур, в якому можуть бути бактерії, тому не виключена можливість, що при перевертанні вони потраплять у яйце.

4. Яйця не рекомендується зберігати з продуктами, що сильно пахнуть. Пориста шкаралупа легко поглинає всі сторонні аромати.

5. У курячому яйці міститься близько 6 г білка і всі 20 амінокислот, які легко засвоюються організмом. Тобто яйця корисні та поживні.

6. Щоб перевірити свіжість яйця, помістіть їх у ємність із холодною водою. Якщо вони залишилися лежати на дні в горизонтальному положенні, то вони дуже свіжі. Яйця, злегка підняті тупим кутом догори, - вже не першої свіжості, але можуть бути використані в приготуванні гарячих страв. Яйця, що спливли на поверхню, вже "старі" і їсти їх не можна, оскільки з часом волога всередині них випаровується через оболонку, а місце, що утворилося, заповнюється повітрям. І що більше повітря всередині, то вище спливає яйце.

7. Яйця мають невелику кількість насичених жирів, які врівноважуються корисними речовинами, що перешкоджають засвоєнню холестерину і сприяють його виведенню. Лецитин, що міститься у великій кількості в яєчному жовтку, допомагає підтримувати рівень холестерину в нормі, запобігаючи розвитку серцево-судинних захворювань. Тобто, простими словами, холестерин, що міститься в яйцях, не є небезпечним, як усі звикли вважати.

8. Вміст свіжих яєць щільніше прилягає до плівки шкаралупи, тому чим свіжіше яйце, тим складніше його очистити.

9. Курці-несучці потрібно близько доби, щоб знести одне яйце, залежно від сезону. І за весь рік вона зносить близько 250 яєць.

10. Торік Україна відправила на експорт 26,9 тис. тонн яєць, що на 33,3% менше, ніж роком раніше. У грошовому еквіваленті експорт становив $42 млн. Головними покупцями українських яєць у 2022 році були Сінгапур, Латвія та Нідерланди.


За матеріалами: Новини сьогодні
10-04-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1301

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]