Головна » 2014 » Вересень » 8 » 8 вересня у Білорусі, Литві та в Україні відсвяткують 500-річчя перемоги над Москвою у битві під Оршею

8 вересня у Білорусі, Литві та в Україні відсвяткують 500-річчя перемоги над Москвою у битві під Оршею

На Крапивенському полі під Оршею (Вітебська область Білорусі), де в 1514 році війська Великого князівства Литовського та Руського розгромили армію Великого князівства Московського, встановлено пам’ятні знаки, повідомляє “Наша ніва”. На полі битви над дніпровською кручею  у Білорусі розмістили барельєфи з портретами полководців Великого князівства Литовського та Руського: Костянтина Острозького, Юрія Радзивілла, Івана Сапіги. На інших каменях вибиті ювілейні дати і слова з пісні “Про битву під Оршею”.
Це було зроблено напередодні 500-річного ювілею великої перемоги, зазначає видання.
Битва під Оршею відбулася 8 вересня 1514 року. Тоді 30-тисячне військо Великого князівства Литовського та Руського на чолі з гетьманом Острозьким розбило переважаючі сили Московського князівства.

Оршанський бій був прикладом фахового маневру високоспеціалізованими підрозділами Острозького (піхота, легка кіннота, важка кіннота, артилерія, сапери) і використання особливостей ландшафту (одна з перших в історії артилерійських засідок).Битва стала найбільшою перемогою українсько-білорусько-литовського війська у війнах проти Москви. В Білорусі дата битви є неофіційним святом білоруської зброї. На офіційному рівні влада забороняє урочистості з нагоди Оршанського бою. Тим часом у Литві 2014 рік проголошений Роком битви під Оршею.


За матеріалами: Новини сьогодні
08-09-2014
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11108

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]