Головна » 2013 » Квітень » 3 » Астрономам вдалося поспостерігати за «трапезою» чорної діри

Астрономам вдалося поспостерігати за «трапезою» чорної діри

Астрономам вдалося поспостерігати за вельми незвичайним і воістину вражаючим явищем. Чорна діра, яка була виявлена ​​в сорока семи мільйонах світлових років від нашої планети в галактиці NGC 4845, розташованої в сузір'ї Діви, поглинала об'єкт з досить невеликою масою, можливо, це був коричневий карлик або гігантська планета. Як заявляють фахівці, подібна подія незабаром очікує і нашу галактику Чумацький Шлях.

Виявити чорну діру вчені змогли за допомогою телескопа XMM-Newton. Крім цього для спостереження експерти використовували також телескопи MAXI і Swift. Як зазначив астроном Марек Ніколаюк, абсолютно ніхто не очікував побачити подібну «трапезу» чорної діри в галактиці, яка впродовж останніх двадцяти - тридцяти років була абсолютно спокійною.

Проаналізувавши всі характеристики спалаху, вчені прийшли до висновку, що чорна діра поглинає об'єкт масою, що  в чотирнадцять - тридцять разів перевищує масу Юпітера. Цим об'єктом, на думку астрономів, може бути або гігантська планета, або коричневий карлик.

Маса ж самої чорної діри, розташованої в центрі галактики NGC 4845, згідно з експертними оцінками, становить близько трьохсот тисяч сонячних мас.


За матеріалами: Новини сьогодні
03-04-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11386

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]