Головна » 2024 » Травень » 7 » Бойкотували церемонію президентської присяги путіна США і більшість країн Європи

Бойкотували церемонію президентської присяги путіна США і більшість країн Європи

США, Канада, Велика Британія, більшість Європейського Союзу та інші країни проігнорували запрошення на церемонію присяги владіміра путіна 7 травня на його п’ятий термін на президентській посаді в росії.

Україна напередодні закликала міжнародну спільноту взагалі не визнавати законно обраним президентом путіна, щодо якого Міжнародний суд видав ордер на арешт за звинуваченнями у скоєнні воєнних злочинів.

“російська влада намагається створити для усього світу і своїх громадян ілюзію законності майже довічного перебування при владі людини, яка перетворила рф на державу-агресора, а правлячий режим – на диктатуру”, - заявило українське міністерство закордонних справ.

“Нашого представника не буде на тій інавгурації”, - сказав речник державного департаменту США Метью Міллер напередодні.

Він додав, що США, як і більшість інших країн, попри вказування на недемократичність виборів у росії і окремо - на незаконність російських виборів на окупованих українських територіях, фактично визнають путіна президентом.

Метью Міллер зауважив: “Ми, звичайно ж, не вважаємо ті вибори вільними й демократичними, але він президент росії і він буде далі на тій посаді”.

путін - війна

Дружина загиблого у в’язниці російського опозиційного діяча Алексея Навального, Юлія, вказала, що правління путіна це "війна, політичні вбивства, зубожіння росіян. Нема жодного процвітання росії, нема миру і свободи для наших громадян".

“Ми вважаємо, що ізоляція росії, а особливо її злочинного керівника, повинна тривати”, - заявив міністр закордонних справ Литви Ґабріеліус Ландсберґіс.

Але деякі західні країни мали офіційних представників на церемонії у кремлі.

Французькі представники дали зрозуміти, що посол Франції у москві візьме участь в церемонії присяги путіна на новий шестирічний термін.

"У нас нема війни з росією чи з російським народом і ми не бажаємо зміни режиму у москві”, - заявив французький президент Еммануель Макрон.

На церемоніях у кремлі також очікували представників Угорщини та Словаччини - двох країн НАТО і ЄС, де уряди заявляють про прагнення співпрацювати з росією.

“росія має програти в цій війні”, – історик Сергій Плохій.

 


За матеріалами: Новини сьогодні
07-05-2024
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1292

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]