Головна » 2021 » Квітень » 10 » Через повну зупинку торгівлі з Китаєм Північній Кореї загрожує важкий голод

Через повну зупинку торгівлі з Китаєм Північній Кореї загрожує важкий голод

 Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин закликав громадян готуватися до важких часів. На партійній конференції він порівняв нинішню ситуацію в країні з руйнівним голодом 1990-х років, в результаті якого, за різними оцінками, загинули до 3 млн людей.

Причина тяжкого становища – майже повна зупинка торгівлі з Китаєм через закриті на час пандемії коронавірусу кордони, а також через міжнародні санкції, введені в зв’язку з ядерною програмою Пхеньяна, пише ВВС.

Лідер Північної Кореї закликав чиновників бути готовими до «Важкого походу». Цей евфемізм влада країни вперше використала в середині 90-х, коли Північна Корея залишилася без підтримки Радянського Союзу, який на той момент розпався. У країні почався голод, а боротьбу з ним назвали «Важким походом».

«Той факт, що Кім Чен Ин почав говорити про новий «важкий похід», свідчить про те, що ситуація дійсно серйозна», – сказав ВВС аналітик по Північній Кореї Колін Звірко.

 Про це ж говорять і джерела Human Rights Watch у Північній Кореї. За їх повідомленнями, в країну майже перестали ввозити їжу з Китаю. Ціна на кукурудзу, яка є основною їжею для більшої частини сільських жителів Північної Кореї, останнім часом росла, і кілограм кукурудзи коштував більше місячної зарплати.

У прикордонних районах з Китаєм, де люди, щоб вижити, займаються контрабандою, почали вмирати від голоду, оскільки кордони наглухо закриті. Більше того, Північна Корея посилила покарання за контрабанду, назвавши її «антисоціалістичною» і «ворожою» поведінкою.

Спеціальний доповідач ООН з прав людини в Північній Кореї Томас Одже Кінтана минулого місяця попередив про серйозну продовольчу кризу, що веде до недоїдання і голоду.

«Є повідомлення про випадки смерті від голоду, а також про зростання кількості дітей і літніх людей, які займаються жебрацтвом, оскільки сім'ї не можуть їх прогодувати», – пише він у своїй доповіді.

Північна Корея відхилила всі пропозиції про зовнішню допомогу, і майже всі дипломати і гуманітарні працівники, у тому числі працівникам Світової продовольчої програми ООН, виїхали з країни.

На додаток до всього, минулого літа Північна Корея постраждала від двох сильних штормів. Вони викликали повінь і знищили посіви, що призвело до ще більшого дефіциту їжі.

При цьому Північна Корея продовжує розробляти і випробовувати нові ракети.

«Народ Північної Кореї не може розповісти світу про свої страждання без ризику бути ув'язненим чи страченим. Але, згідно зі словами їхнього власного лідера, вони вже зіткнулися з гуманітарною кризою», – вважає Лора Бікер.

Ситуація в Північній Кореї ніколи не була простою. Економіка жорстко контролюється урядом, а величезні витрати на утримання військових і силових структур залишають в злиднях звичайних жителів країни.

Пандемія додала ще більше проблем, адже в країні відсутня інфраструктура громадської охорони здоров'я. Хоча в Пхеньяні і запевняють, що повністю закриті кордони врятували країну від коронавірусу, експерти сумніваються в правдивості цих тверджень.

Нагадаємо, Північна Корея відмовилася відправляти своїх спортсменів на Олімпіаду в Токіо.


За матеріалами: Новини сьогодні
10-04-2021
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1343

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]