Головна » 2023 » Травень » 22 » Через саміт "Великої сімки" у МЗС Китаю викликали посла Японії: ЗМІ з'ясувало причину

Через саміт "Великої сімки" у МЗС Китаю викликали посла Японії: ЗМІ з'ясувало причину

Токіо звинуватили в порушенні договорів з Пекіном.

Заступник міністра закордонних справ Китаю Сунь Вейдун викликав посла Японії через "ажіотаж навколо питань, пов'язаних з Китаєм" на саміті "Великої сімки". У Пекіні побачили загрозу в тому, що Японія брала участь в G7.

Глави провідних демократій світу на зустрічі в японському місті Хіросіма висловили серйозну стурбованість зростанням напруженості в Східно-Китайському і Південно-Китайському морях, а також висловили стурбованість ситуацією з правами людини в Китаї, в тому числі в Тибеті і Сіньцзяні.

Сунь сказав, що Японія співпрацювала з іншими країнами на саміті G7 "у діяльності та спільних деклараціях... щоб очорнити і напасти на Китай, грубо втручаючись у внутрішні справи Китаю, порушуючи основні принципи міжнародного права і дух чотирьох політичних документів між Китаєм і Японією", посилаючись на спільну заяву країн від 1972 року.

Він сказав, що дії Японії завдають шкоди суверенітету, безпеці та інтересам розвитку Китаю, і що Пекін "сильно незадоволений і рішуче виступає проти" цих дій.

"Японія повинна виправити своє розуміння Китаю, прийняти стратегічну автономію, дотримуватися принципів чотирьох політичних документів між Китаєм і Японією і дійсно сприяти стабільному розвитку двосторонніх відносин з конструктивною позицією", - заявив Сунь.

Хідео Тарумі, посол Японії в Китаї, заперечив, що для G7 "природно" звертатися до питань, що становлять спільний інтерес, як це робилося в минулому, і буде продовжувати робити це в майбутньому, поки Китай не змінить свою поведінку.

"Китай повинен спочатку зробити позитивні кроки для вирішення цих проблемних питань, якщо Китай вимагає не згадувати про них", - сказав Тарумі.

Головний секретар Кабінету міністрів Японії Хірокадзу Мацуно заявив на брифінгу вранці в понеділок, 22 травня, що політика країни щодо Китаю була послідовною, що вона буде наполягати на необхідних питаннях і закликати до відповідальної поведінки, одночасно роблячи кроки для вирішення проблем і співпраці з загальних питань.

Саміт "Великої сімки" - заяви на адресу Китаю

Президент США Джо Байден в рамках саміту "Великої сімки" в Хіросімі заявив, що "обов'язок G7 ніколи не припиняти наших зусиль з побудови миру". При цьому він вказав, що G7 не прагне "відокремитися від Китаю", а прагне "усунути ризики і диверсифікувати відносини з Китаєм".

Крім того, лідери "Великої сімки" акцентували, що для досягнення справедливого миру і закінчення бойових дій потрібно, щоб Китай натиснув на країну-агресора рф, щоб вона "негайно, повністю і беззастережно вивела свої війська з України".

У свою чергу в російській федерації влаштували істерику через саміт в Японії. У МЗС рф заявили, що зустріч G7 носила антиросійський і антикитайський характер і в цілому показав, що дана організація "необоротно деградувала".


За матеріалами: Новини сьогодні
22-05-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1437

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]