Головна » 2012 » Грудень » 10 » Чим небезпечні удари і розтягування

Чим небезпечні удари і розтягування

В Україну, нарешті, прийшла справжня зима. Причому, в її самому підступному варіанті - вдень близько нуля і мокрий сніг, зате вночі підморозило. Що, прогнозовано, призводить до ожеледиці - а та, у свою чергу, створює небезпеку для ні в чому не винних громадян впасти на рівному місці.

Колись великий хірург і наш земляк Микола Пирогов, який створив в тому числі і військово-польову хірургію, з гіркотою сказав: "Війна - це травматична епідемія". На щастя, війни в даний час на українських просторах немає вже більше півстоліття - однак травматологи щозими в серцях згадують афоризм свого знаменитого попередника. Оскільки роботи їм додається в рази.

Травми, одержувані від падінь на зледенілій дорозі, можуть бути самими різними. Найлегший варіант, звичайно - це простий забій або садно. Втім, якщо добре забити коліно (або лікоть) - мало теж не здасться. Якщо процес пустити на самоплив - дуже ймовірний розвиток посттравматичного артриту, який, у свою чергу, може перейти в справжній артроз, хронічний дегенеративний процес руйнування суглобових поверхонь і втратою функції суглоба. Докладніше про такий варіант в застосуванні до колін "Обозреватель" писав раніше.

На щастя, природа в своїй мудрості передбачила можливість появи травм у безвідповідальних до свого здоров'я особистостей - і подбала про те, щоб вони, у випадку ударів великих суглобів, не могли замість потрібного лікування продовжувати колишній спосіб життя. Оскільки в результаті таких травм у пошкоджених зчленуваннях наголошується сильний біль, припухлість, обмеження рухів.

Навіть самим оскаженілим "героям" і "трудоголікам" доводиться брати "лікарняний" - і хоча б кілька днів (а то й тижнів) забезпечити собі наказаний лікарем спокій. Головне - не перервати його занадто рано, при перших ознаках поліпшення - недолікований суглоб загрожує своєму господареві таким же остеоартрозом, як і нелікований взагалі. Хіба що симптоми розвинуться пізніше і не так виражено.

Декілька кращий за прогнозом (але не завжди за ступенем тимчасового порушення функцій) варіант - розтягнення зв'язок. Найчастіше воно відзначається в гомілковостопному суглобі - коли ступня неправильно стає, підвертається, сковзається - і т.д. Причому, особливому ризику, як нескладно здогадатися, піддаються ті представниці "прекрасної статі", які хочуть і в ожеледь подовжити свої чарівні ніжки взуттям на високих підборах. А в підсумку добре, якщо обходяться кількома днями "тісної пов'язки" на голеностоп на тлі напівпостільного режиму. А не іншого "подовження", тільки вже в "апараті Ілізарова", використовуваного для витяжки кінцівки при неправильному зрощенні складних переломів з укороченням.


За матеріалами: Новини сьогодні
10-12-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11609

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]