Головна » 2013 » Листопад » 13 » Дебютна серія першого закарпатського мультсеріалу "Наша файта" (+18) з'явилася в Інтернеті. ВІДЕО

Дебютна серія першого закарпатського мультсеріалу "Наша файта" (+18) з'явилася в Інтернеті. ВІДЕО

Після завершення кар’єри веселих і кмітливих закарпатські хлопці Михайло Карпенко та Павло Мандзич об’єдналися з художником Сашком Німцем, аби зробити перший мультсеріал про життя-буття закарпатців – "Наша Файта". Судячи з перших файних відгуків, мультик, першу серію якого вже виклали в Мережі, вийшов добрячим. Незважаючи на назву, що одночасно нагадує й епопею з "Нашою Рашею" та "Файною Юкрейною", західноукраїнський гумористичний мультфільм має не так багато спільного з розкрученими програмами. Михайло та Павло постаралися на славу, наситивши свою роботу закарпатським колоритом і діалектними словами. Водночас представники інших регіонів цілком зрозуміють, про що йдеться (на відміну від випадку, коли ви справді спробуєте поїхати в Закарпаття й поговорити з місцевим населенням).

Єдина журбинка полягає в тому, що хлопці працюють безкоштовно, і навіть для озвучки запросили знайомих КВКашників (також не за гроші). Але плюс у тому, що Павло з Михайлом вирішили показати соціально-політичні проблеми своєї області, які вся інша Юкрейна чомусь вважає не такими важливими та глобальними. Так, усі знають, що в Криму проблеми з питною водою та брудне море. На Сході важко живеться шахтарям і гірникам. У столиці – взагалі повний аут: свого городика ніхто не має, а ціни на все, наче посеред Манхеттена живемо… А ось Заходу всі заздрять: і до Європи ближче, і взагалі прикордонний район має безліч переваг для щасливого життя.

Аж тут закарпатці розповіли й про всі ці нюанси: машини зі словацькими номерами, заробітчанство, тунелі в закордон. Власне, проблем то наче немає. Половина населення спокійно працює за бугром, підзаробивши грошей, купує у сусідній країні авто (на якому, щоправда, треба кожні п’ять днів кордон туди-назад перетинати). Але все це, мабуть, не є рожевою мрією наших західних співгромадян. Скоробагатьком на одній машині за три тисячі євро не станеш… А щоб інші українці не надто заздрили закарпатцям, КВКашники підійшли до справи з гумором.

"Тут будь-хто може стати громадянином Угорщини, навіть коза", "Це Закарпаття, дєтка!", "Навіть найстрашніша закарпатська дівчина повинна мати фото з сакурою", "Я тобі не поможу, гугл має знати" – усі ці фрази обов’язково невдовзі стануть класикою, а заодно трохи розкажуть про той дивний шматочок України, де живуть люди з кумедним акцентом і несхожим на нас світоглядом. І, може, після цього захочеться сказати, перефразовуючи східних сусідів: "І все-таки вона наша, наша файта!" До речі, "файта" перекладається із "закарпатської" як компанія, друзяки. Насправді таких добрих компаній (мультів) має бути значно більше!

Поки Михайло Карпенко та Павло Мандзич обіцяють лише перший сезон, тобто 10 серій. Уже зараз ясно, що серіал можна дивитися і дітям, і дорослим. Та все-таки то більше для старших дядечок. Хоча ми й звикли, що від одного обговорення наших проблем "нагорі" нічого не зміниться, є маленька надія: звернути трохи уваги й на Захід нашої неньки. Закарпатці того варті!

За матеріалами: Новини сьогодні
13-11-2013
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 11537

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]