Головна » 2005 » Травень » 2 » Детектор брехні - очі

Детектор брехні - очі

Очі як детектор брехні

Американські науковці з Університету Буффало розробили автоматизовану систему, яка може скласти конкуренцію традиційному детектору брехні. Комп'ютерна програма аналізує траєкторію руху очей і визначає, коли людина обманює свого співрозмовника.

Натхненні роботою психологів, які вивчають анатомію брехні, науковці розробили систему, яка вловлює найменші відхилення в русі очних яблук людини.

Проаналізувавши 40 відеозаписів, на яких були зображені інтерв'ю з людьми різних професій і національностей, система ідентифікувала брехунів у 82,5% випадків.

"Цей результат кращий за той, який показують висококласні експерти, - розповів науковий співробітник Університету Буффало Іфеома Нвогу, який брав участь у розробці системи. - Навіть досвідчені слідчі виявляють обман лише у 65% випадків".

Для цього комп'ютер моделює поведінку людини, що прийшла на інтерв'ю, під час звичайної розмови. У разі правдивих відповідей траєкторія руху очних яблук буде відповідати базовій моделі, а будь-яке відхилення від неї означатиме, що людина бреше.

"Незважаючи на те, що кількість учасників експерименту була невеликою, результати разіючі. Це не означає, що машини можуть повністю замінити людей, проте вони можуть стати корисним доповненням у роботі різних фахівців", - зазначив Нвогу.

Далі розробники планують удосконалити свою методику так, щоб на додаток до відстеження траєкторії руху очей система аналізувала ще й мову тіла.

Нагадаємо, що торік у Британії розроблено нову комп'ютеризовану систему, яка здатна розпізнавати в обличчі людини різні емоції. Ця система успішно розрізняє вирази обличчя, які супроводжують правдиві і брехливі висловлювання приблизно в 60% випадків.

Детектор брехні, або поліграф, відомий від початку 1920-х років. Він заснований на фіксуванні змін у фізіологічному стані людини, якій ставлять контрольні запитання, наприклад, тиску крові, частоти пульсу, температури. Однак його застосування вимагає стаціонарних умов і пов'язане з низкою технічних труднощів.


За матеріалами: Новини сьогодні
02-05-2005
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 12880

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]