Головна » 2023 » Липень » 12 » Директор Центру вивчення Туреччини - Анкара зробила ставку на Україну

Директор Центру вивчення Туреччини - Анкара зробила ставку на Україну

Заяви та дії президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана свідчать про те, що Анкара зробила ставку на Україну. Про це сьогодні, 12 липня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав сходознавець, директор російського Центру вивчення нової Туреччини Юрій Мавашев.

 “По-перше, я думаю, що все-таки Туреччина зробила ставку на Україну і зробила її всерйоз, усвідомила, скажімо так, за цей час, що відбувається. Хоча, насправді, вони усвідомили ще навесні 2022 року. Я стежив за тональністю турецьких ЗМІ, й треба сказати, що вже після цієї історії під Києвом із відведенням військ, це вже було помітно.

Туреччина стала другою країною, яка повернула посольство до Києва. Я вже не кажу про військово-технічне співробітництво України та Туреччини. Але все-таки ось ще історія із зерновою угодою теж мала певне значення. Тобто Туреччина впевнена, мабуть, що після 17 липня її не буде продовжено й тому вирішила віддати командирів батальйону (захисників “Азовсталі”, які перебували в Туреччині після звільнення з російського полону, — ред.)”, — сказав сходознавець.

Він нагадав, що представники російської влади відреагували на це заявою, що Туреччина переходить у табір недружніх росії держав.

Що стосується майбутнього російсько-турецьких відносин, то, на думку Мавашева, багато що залежить від того, чи відбудеться анонсований Ердоганом візит путіна до Стамбула в серпні.

"І я думаю, що військово-технічного співробітництва між росією і Туреччиною 100% не буде. Тобто Туреччина не купить зброю у росії — вже абсолютно однозначно. У всякому разі, за нинішнього режиму так точно. Але річ у тім, що знову-таки Туреччина — безальтернативний посередник. Тобто якщо не Туреччина буде посередником, то хто тоді буде посередником? Тобто питання. Не Іран же", — сказав експерт.

Нагадаємо, заступник директора українського Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов висловив думку, що турецький президент Реджеп Ердоган змінив курс на 180 градусів. Можливо, незабаром він знову повернеться на проросійський вектор, але, найімовірніше, проєвропейська політика президента Туреччини збережеться надовго.


За матеріалами: Новини сьогодні
12-07-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1464

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]