Головна » 2023 » Квітень » 3 » Для вступу в ЄС Україна має адаптувати 29 тисяч правових актів

Для вступу в ЄС Україна має адаптувати 29 тисяч правових актів

Найгірша ситуація — у сфері екології. Для вступу в ЄС Україна має адаптувати 29 тисяч правових актів 

Європейський Союз надав 29 тисяч правових актів, які мають бути імплементовані Україною на момент підписання Угоди про вступ до ЕС.

Про це під час зустрічі з компаніями Європейської Бізнес Асоціації заявила Ольга Стефанішина, віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, повідомили у ЄБА.

П’ятирічка за три роки. Про швидкий вступ України до ЄС

За її словами, Кабмін розраховує, що перемовини про вступ розпочнуться наприкінці 2023 року і триватимуть допоки Україна не стане спроможним та конкурентоздатним членом ЄС.

Наразі триває процес self screening — оцінки відповідності українського законодавчого та регуляторного поля європейським стандартам. Очікується, що в червні буде проміжний результат, а повністю цей скринінг буде завершений до кінця 2023 року, і його результати будуть оприлюднені на широкий загал, розповіла Стефанішина.

Найбільше зусиль в контексті гармонізації українського законодавства до практик ЄС необхідно надолужити у:

  • сфері екології і зеленої трансформації, де Україна відстає від європейських стандартів на роки, а питання відповідності виробництв стандартам ЄС є питанням доступу до фінансів;
  • фармацевтичному бізнесі, адже в Угоді про асоціацію цей сектор не був згаданий взагалі;
  • сільському господарстві, де впроваджена лише третина від усіх необхідних змін, а ще треба імплементувати близько 5 тисяч документів ЄС;
  • у сфері трудових відносин, адже в ЄС права найманих працівників є набагато більш захищеними.

До того ж, зазначила Стефанішина, перед вступом України певні зміни потрібні і в європейській системі регулювання, зокрема в контексті інтеграції аграрного ринку.

В контексті євроінтеграції йдеться також про зміну торгового режиму як з країнами ЄС, так і з третіми країнами, оскільки зі вступом Україна матиме членство в СОТ вже на умовах країни-члена ЄС.

З огляду на це офіс віце-прем'єра запросив бізнес долучатися до процесу підготовки до перемовин та розробити свої пропозиції чи застереження щодо доступу на загальний ринок, субсидій та фінансування, перехідних періодів та «червоних ліній».

На думку Стефанішиної, в Угоді про вступ України до ЄС може бути створений окремий розділ щодо відбудови та відновлення України, в якому буде деталізований план відбудови, зокрема й механізми фінансування, а також будуть передбачені, наприклад, умови локалізації, що відображатиме інтереси українського бізнесу.

На початку березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна виконала всі сім рекомендацій ЄС, які були визначені при отримані статусу кандидата.

Президент Володимир Зеленський заявив, що переговори про членство в ЄС Україна може розпочати вже у 2023 році.


За матеріалами: Новини сьогодні
03-04-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1269

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]