Головна » 2024 » Березень » 11 » До "неядерної" відповіді готові були США у разі ядерного удару росії по Україні

До "неядерної" відповіді готові були США у разі ядерного удару росії по Україні

Білий дім наприкінці 2022 року розглядав варіанти, якою може бути відповідь на можливий ядерний удар росії по Україні. Передбачалося, що американська реакція повинна бути "неядерною", але "драматичною" для росіян. Про це пише New York Times з посиланням на джерела.

За інформацією видання, увечері 6 жовтня 2022 року президент Джо Байден мав зустріч з нью-йоркськими демократами в будинку бізнесмена Джеймса Мердока.

Вони мали наміри почути оптимістичні розмови про плани Байдена на наступні кілька років, але натомість отримали тривожне повідомлення — росія може застосувати ядерну зброю проти України, зазначає NYT.

"Вперше після карибської кризи у нас є пряма загроза застосування ядерної зброї, якщо насправді все йтиме тим шляхом, яким вони (росіяни) йдуть", — нібито сказав тоді Байден.

Причому американський президент мав на увазі, що росіяни можуть застосувати ядерну зброю не колись у майбутньому, а у найближчі кілька тижнів, додає видання.

Один зі співрозмовників NYT заявив, що з перехоплених розмов тоді стало зрозуміло, що армія рф залучила підрозділи, які відповідають за переміщення або розгортання ядерної зброї. Найбільш тривожна з перехоплених розмов свідчила, що один із найвищих російських військових командирів прямо обговорював логістику для підриву зброї на полі бою.

Невдовзі ЦРУ попередило, що ймовірність використання росіянами ядерної зброї може зрости до 50% або більше, якщо українські сили спробують повернути Крим.

Стурбованість Білого дому була такою глибокою, що американські посадовці обговорювали, якою має бути відповідь США. Передбачалося, що це буде «неядерний» контрхід, але «драматичний». Наприклад, звичайний удар по підрозділах, які запустять ядерну зброю, пише NYT.

У статті зазначається, що Вашингтон також звертався до Пекіна. Крім того, як зазначає видання, Байден надіслав повідомлення президенту рф путіну про необхідність зустрічі посланців. З російської сторони був керівник зовнішньої розвідки Сергій Наришкін, а з американської — директор ЦРУ Вільям Бернс.

Що передувало?

Напередодні американський телеканал CNN з посиланням на власні джерела повідомив, що після українського контрнаступу на півдні наприкінці 2022 року США «ретельно готувалися» до застосування рф тактичної чи стратегічної ядерної зброї у війні проти України.

Тоді росіяни почали поширювати інформацію про те, що Україна начебто має намір застосувати проти росії "брудну бомбу", яку, як побоювалися американські чиновники, могли використати як прикриття для російської ядерної атаки, пише CNN.


За матеріалами: Новини сьогодні
11-03-2024
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1591

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]