Головна » 2013 » Квітень » 24 » Двоє закарпатських художників представляли область на пленері в Криму

Двоє закарпатських художників представляли область на пленері в Криму

Петро Ряска та Габріел Булеца представляли Закарпаття на концептуальному пленері в АР Крим.

Вже багато років Крим є місцем паломництва поетів, музикантів та художників. Нещодавно закарпатські живописці – Петро Ряска та ГабріелБулеца повернулись із пленера «Арт-концепт ІІ», який протягом двох тижнів проходив в Алушті. Цього разу 13 художників з Києва, Львова, Севастополя, Ялти та Ужгорода запросили до участі у концептуальному пленері, де крізь призму живописного сприйняття кримських реалій митці відображали основний закон діалектики – «Закон єдності та  боротьби протилежностей».

Сучасний пострадянський простір Криму ніколи не назвеш одноликим. По сусідству тут вживаються і археологічні нашарування різних історичних епох, і велич ханських палаців, і запущені ще з радянських часів гіганти-санаторії поруч із якими розмістились ультрасучасні відпочинкові комплекси. Така собі багатолика еклектика – суміш культур і традицій – характерне явище для нашого часу. У цьому розрізі  митцям із різних регіонів України організатори пленеру  галерея «Артистик» та КК «Золотий колос» запропонували створити власну кримську історію, виділивши через особисте сприйняття особливі риси, характери та настрої, відчуті під час перебування в Алушті.

Петро Ряска під час пленеру працював над проектом «Прекрасне та огидне», який піднімає соціальні, моральні та естетичні проблеми сучасності. Основу циклу  складають 5 об’єктів (95х95), об’єднаних загадковою назвою «Іграфія». У  творах, відображена полярна єдність добра і зла, прекрасного та огидного, природи та тотальної урбанізації. Для посилення образів художник активно застосовував колаж, у якому образи природи передав за допомогою будівельної матерії, а сучасний урбан -- аплікаціями з глянцевих журналів  й кримської газети Сорока» та волосся.Правічну боротьбу духу та матерії розкриває об’єкт "Іграфія- Ж”,де окрім наведених образів Петро Ряска подав боротьбу християнсько–вегетаріанського образу  з жадібною людиною–твариною, у меню якої входять м’ясні страви.

Відомий закарпатський концептуаліст Габріел Булеца на кримських обширах продовжив свої макродослідження природи та місцелюдинив ній.На 5 живописних картинах художник спробував знайти рівновагу цих стосунків,  доводячи ще раз, що природа – вічна гармонія, а людина   її «елементарна» частина.

Оксана Гаврош

За матеріалами: Новини сьогодні
24-04-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11580

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]