Головна » 2017 » Січень » 19 » Карл Більдт: Щоб приручити Росію, вивчіть її імперське минуле - Globe and Mail

Карл Більдт: Щоб приручити Росію, вивчіть її імперське минуле - Globe and Mail

  Втретє поспіль новий президент США почне свій термін з установкою на поліпшення російсько-американських відносин, пише в своїй статті в The Globe and Mail Карл Більдт, в минулому прем'єр-міністр і міністр закордонних справ Швеції.

"Щоб зрозуміти, чому так важко досягти цієї мети, варто поглянути на історію російської держави в ширшій перспективі", - пише автор.

"Характерна риса російської історії - безперервна експансія в Євразії", - йдеться в статті. Але під час експансії на захід і південь Російська імперія зустрічала опір і тому застосовувала силу, щоб зберегти панування.

Після революції 1917 року багато областей прагнули до "незалежності від ярма Москви", як пише автор. Ленін направив Червону армію встановлювати радянську владу. Вийшло це не скрізь.

Сталін "прагнув відновити контроль імперії над її колишніми територіями". "Країни Балтії були жорстоко повернуті в лоно СРСР, а Польща та інші - зведені до становища держав-сателітів", підкреслює автор.

"Коли СРСР розвалився, держави-сателіти наближали його смерть, заново стверджуючи свою незалежність, незабаром майже всі неросійські республіки колишнього СРСР зажадали і домоглися незалежності", - йдеться в статті.

Тепер же Володимир Путін мріє "повернути Росії колишню економічну і геополітичну велич", зазначає автор.

"Крок за кроком, щоразу, коли випадає нагода, Кремль готовий застосовувати всі наявні у нього засоби, аби повертати собі те, що вважає "своїм", - йдеться в статті.

Більдт радить винести уроки з минулого.

"Російський імперіалізм процвітав, коли Європа і Захід були роз'єднані", - пише він. І зазначає, що прийом країн Центральної Європи і Балтії до НАТО і ЄС відіграв ключову роль для європейської безпеки.

Безпосередньо після революції 1917 року і розпаду СРСР в 1991 році "Росія демонструвала свою історичну нездатність налагодити гармонійні відносини з країнами на своїй периферії, а в проміжні періоди здійснювала свої імперські амбіції на шкоду цим країнам", йдеться в статті.

"Але Росія піде на поступки сама, тільки якщо Захід твердо підтримає незалежність цих країн протягом тривалого часу. Зрештою Росія усвідомить, що її довгостроковим інтересам відповідає розрив з історичною закономірністю, зосередження на внутрішньому розвитку і налагодження мирних і поважних відносин з сусідами", - сподівається шведський політик.

"Нам потрібна стабільна, успішна і мирна Росія. А цього можна досягти лише через тверду підтримку незалежності та суверенітету всіх її сусідів", - підсумовує автор.

Переклад Inopressa.ru 


За матеріалами: Новини сьогодні
19-01-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1845

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]