Головна » 2022 » Листопад » 12 » Хто такий ДеСантіс і що він говорив про Україну - новий конкурент Трампа

Хто такий ДеСантіс і що він говорив про Україну - новий конкурент Трампа

У Трампа з'явився потенційний конкурент – губернатор Флориди ДеСантіс. Він казав, що засуджує вторгнення в Україну, і пропонував покарати путіна.

Республіканець Рон ДеСантіс яскраво переміг на виборах губернатора Флориди та потенційно може стати серйозним конкурентом Дональду Трампу на президентських виборах у США у 2024 році.

Тепер Трамп називає його пересічним губернатором, "політичним легковаговиком" і натякає, що знає дуже багато його секретів.

"ДеСантіс пішов від трампізму. І представляє цінності класичних рейганівських республіканців, – пояснює директор програми "Північна Америка" в Українській призмі Олександр Краєв. – Вони – яструби у питаннях москви і розуміють, що Україну кидати не можна".

Хто такий ДеСантіс, чому йому погрожує Трамп, що він говорив про Україну та росію, як пропонував покарати путіна – коротко.

ХТО ТАКИЙ РОН ДЕСАНТІС

Народився у 1978 році, здобув елітну освіту в Єльському університеті та Гарвардській школі права. Працював юристом в ВМС США, зокрема у секретній в'язниці Гуантамо.

Після роботи федеральним прокурором пішов у політику і двічі обирався до Палати представників Конгресу США. Але популярність отримав, перемігши на виборах губернатора Флориди у 2018-му за підтримки на той момент президента Трампа.

ДеСантіс дотримується консервативної політики, наприклад, обстоює заборони абортів, пише ЗМІ. Під час каденції губернатора, на яку припала пандемія COVID-19, спочатку ввів у Флориді суворий карантин, а потім протистояв жорсткій політиці локдаунів Білого дому.

У 2022 році ДеСантіс пішов на перевибори на посаду губернатора Флориди. Але вже не з підтримкою, а навпаки – із критикою Трампа. І із президентськими перспективами на 2024 рік.

Флорида вважається штатом, який традиційно вагається між демократами та республіканцями. Однак на виборах 8 листопада ДеСантіс переобрався тут із розгромним результатом.

Після підрахунку 99% голосів він випереджає демократа Чарлі Кріста на 19,4% – понад 1,5 млн виборців. ДеСантіс зумів виграти навіть у традиційному центрі демократів – окрузі Майамі-Дейд, де республіканці не знали перемог близько 40 років.

А от кандидати, яких на виборах підтримав Трамп, не досягли значних результатів. Гучна перемога ДеСантіса похитнула позиції Трампа в Республіканській партії, зазначає The Washington Post.

За даними видання, радники Трампа навіть відмовляють робити заяву про намір балотуватися в президенти у 2024 році. Такі натяки він робив перед виборами до Конгресу.

Говорити про президентські амбіції ДеСантіса – зовсім не зарано, каже Олександр Краєв.

"Усі прореспубліканські аналітичні центри вже про це говорять. Прореспубліканські медіа теж. Зараз Трампа, який вважався основним кандидатом від республіканців, Fox News прямо називає ідіотом, який просто поховав шанси республіканців на цих виборах", – зазначає Краєв.

Трамп критикує і вже відкрито погрожує потенційному супернику. Він підтримував ДеСантіса на виборах губернатора Флориди у 2018 році, але обіцяє розповісти про нього "не дуже втішні речі" у разі його висування у 2024-му.

"Якщо він братиме участь, він може дуже нашкодити собі… Я знаю про нього більше, ніж будь-хто. Крім, можливо, його дружини", – заявив Трамп.

ЩО ДЕСАНТІС КАЖЕ ПРО УКРАЇНУ

ДеСантіс відреагував на повномасштабний напад рф лише за п'ять днів після початку, за що його критикував демократ-конкурент Чарлі Кріст.

28 лютого ДеСантіс назвав російського диктатора володимира путіна "авторитарним заправником", розкритикував президента США Джо Байдена за м'якість щодо рф та за невдале виведення військ з Афганістану.

Росію він вважає "порожньою країною", яка має лише енергоресурси і ядерну зброю, що залишилася в спадщину і робить її небезпечною. На думку ДеСантіса, путін нарощував сили через "несерйозне ставлення США та Європи" до енергетичної незалежності.

"Якщо ви хочете притягти путіна до відповідальності – вдарте туди, де йому буде боляче. Вдарте по енергоносіях. Деякі санкції можуть мати ефект, але якщо ви вдарите по енергетиці, це буде нищівним ударом, це не сподобається олігархам, які підтримують путіна", – заявляв він.

Нечисленні заяви ДеСантіса про зовнішню політику відрізняються від ситуативного стилю Дональда Трампа, констатує The Washington Post. ДеСантіс рішуче виступає проти традиційних суперників США, може бути жорсткішим за Трампа, і загалом його позиції добре вписуються у прийняті норми.

За кар'єру він еволюціонував від посереднього трампіста до консервативного республіканця, пояснює Краєв. Зараз він у крилі з класичними та помірними республіканцями.

Республіканську партію можна умовно поділити на три крила: трампісти – виступають за зниження ролі США на міжнародній арені, рейганісти – за активну зовнішню політику, засновану зокрема на військовій силі, та помірні – виступають за більший контроль Конгресу над міжнародною допомогою та федеральними проєктами.

ДеСантіса до виборів підтримав лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконелл, який закликав Байдена давати Україні більше зброї, зазначає експерт.

Конгресмен Адам Кінзінгер – лобіст навчання українських пілотів на літаках США – привітав його з "величезною перемогою" та назвав "кимось на кшталт лідера". Однак, якщо кампанія Трампа вдасться, то перемога ДеСантіса буде недовгою, попередив конгресмен.

"Зараз ДеСантіс є представником цінностей класичних рейганівських республіканців, – пояснив Краєв. – Вони – яструби у питаннях відносин з москвою і розуміють, що Україну кидати не можна, а росію не можна зупинити паличками. Цим він разюче відрізняється від трампістів, які кажуть, що Україна має сама вибиратися".

Це не заважало ДеСантісу підтримувати американського бізнесмена Ілона Маска, коли його компанія SpaсeX заявляла у жовтні, що не має наміру більше платити за супутниковий інтернет Starlink для України. Тоді ж він розкритикував і українських чиновників, закликавши їх "не кусати руку, яка годує".

ДеСантіс справді загравав із трампізмом і підігравав наративам Маска – давнього прихильника республіканців, констатує Краєв. Але загалом це вписується у популярний наратив, що Байден надто слабко протидіє росії та "не дає Маску грошей для допомоги Україні".

"З одного погляду – це негативна сторона його біографії, що він загравав із цими меседжами. Але з іншого боку – це абсолютно вписується в те, що має робити опозиційний політик", – пояснює експерт.

Загалом ДеСантіс як губернатор більше працював над внутрішньою політикою, впорався із трьома ураганами в штаті за останні кілька місяців і продуктивно контактував із демократом Байденом під час його візитів до Флориди, зазначає Краєв.

"І при цьому, схоже, він готовий підтримувати Україну, бути яструбом проти москви та Пекіна, – підсумував експерт. – Мені здається, що на даному етапі це гарний портрет для республіканського кандидата у президенти у 2024 році".


За матеріалами: Новини сьогодні
12-11-2022
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1417

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]