Головна » 2013 » Червень » 29 » Кола і мед можуть бути небезпечні для серця

Кола і мед можуть бути небезпечні для серця

  Кола і мед можуть бути небезпечні для серця
Лікарям-кардіологам необхідно розпитувати пацієнтів про споживання ними коли і меду, оскільки обидва цих продукти можуть бути небезпечні для серця. До такого висновку прийшли вчені, які представили результати своїх спостережень на конференції з аритмії EUROPACE 2013, що проходить в Афінах, пише АВС.

Один випадок, зафіксований Наїм Заркалі (Naima Zarqane) та її колегами з госпітального центру The Princess Grace в Монако, стосувався 31-річної жінки, госпіталізованої з приводу падіння в непритомність, що спричинило за собою травму. У сімейному анамнезі жінки не було випадків раптової серцевої смерті, і фізична активність пацієнтки була досить високою. Але при цьому ЕКГ показала подовжений інтервал QT (610 мс при нормі 450 для жінок), а рівень калію в крові виявився вкрай низьким (2,4 ммоль / л при нормі 3,5-5,1). Лікарі також виключили у пацієнтки порушення травлення, метаболічні або гормональні розлади.

Пізніше з'ясувалося, що пацієнтка з 15-річного віку взагалі не п'є воду, і єдиним напоєм з того часу для неї є кола. При цьому жінка випиває в день приблизно по 2 літри напою. За наполяганням лікарів пацієнтці довелося відмовитися від коли, і через 1 тиждень рівень калію в її крові повернувся в 4,1 ммоль / л, а через 1 місяць - до 4,2 ммоль / л. Також через 1 тиждень інтервал QT на ЕКГ пацієнтки повернувся в норму (430 мс). Як пояснюють лікарі, надмірне споживання коли сприяє посиленому виведенню калію з організму з сечею і фекаліями. У літературі також присутній опис ще 6 подібних випадків, коли надмірна любов до солодкої газованої води приводила людей до госпіталізації з приводу рабдоміолізу або тяжкої аритмії.

Другий випадок був описаний турецькими лікарями з центрального госпіталю в Ізмірі. У лікарню поступили батько 68 років і син 27 років з скаргами на нудоту і запаморочення. ЕКГ виявила у обох пацієнтів повну атріовентрикулярну блокаду, тріпотіння передсердь і уповільнення скорочення шлуночків. Лікарі встановили, що обидва пацієнта з'їли велику кількість меду з чорноморського узбережжя Туреччини. Відразу ж було запідозрено отруєння диким медом, яке виникає після споживання меду, зараженого граянотоксином. Цей нейротоксин міститься в нектарі рослин роду рододендрон. Він зв'язується з натрієвими каналами в клітинній мембрані і перешкоджає їх закриття. У результаті наступає деполяризація клітин, сповільнюється биття серця, знижується тиск і розширюються периферичні судини. Важке отруєння диким медом може призвести до непритомності, повній атріовентрикулярній блокаді та фатальної тахіаритмії. Лікується такий стан судинозвужувальними препаратами, при необхідності - тимчасовою імплантацією пейсмейкера.




За матеріалами: Новини сьогодні
29-06-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11388

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]