Головна » 2016 » Травень » 19 » Комітет нацоборони - колишні міністри оборони відчужували і продавали військове майно

Комітет нацоборони - колишні міністри оборони відчужували і продавали військове майно

Комітет з питань національної безпеки і оборони заслухав звіт представників військової прокуратури і Міністерства оборони щодо поточного стану справ з розслідування фактів про системне зниження рівня обороноздатності України шляхом розпродажу за заниженими цінами озброєння, військової техніки з 2005 року і до початку воєнної агресії на сході України. Як зазначив глава комітету, представник "Народного фронту" Сергій Пашинський, вражають вже перші дані, отримані за результатами розслідування діяльності колишніх міністрів оборони щодо відчуження і реалізації майна, повідомляє УНІАН.

За його словами, періоди розділені по кожному міністру окремо, і рекордні цифри з продажу зброї за заниженими в десятки разів цінами припали на період після 2005 року.

"Так, комплекс С-300, новітній комплекс ППО, був проданий за 2,2 млн доларів Міноборони, потім був перепроданий у Казахстан за 25 мільйонів доларів, це тільки офіційні дані. Далі ми будемо гадати, звертатися в міжнародні антикорупційні органи, чи було там ще щось", - сказав Пашинський.

За інформацією присутнього на засіданні представника Міністерства оборони Ігоря Павловського, за результатами вивчення діяльності колишніх посадових осіб у сфері оборони, Генштабу та інших були направлені до ГПУ 94 договори про відчуження і реалізацію державного майна, а також посадові інструкції відповідальних осіб.

"Крім того, на вимогу ГПУ Міноборони ухвалило рішення про створення робочої групи під наглядом головного інспектора Міноборони з метою проведення детального аналізу і виявлення причин, які могли призвести до зниження обороноздатності", - сказав заступник міністра.

Водночас головний військовий прокурор Анатолій Матіос, який був присутній під час засідання, повідомив, що на сьогодні слідством встановлено, що екс-міністром оборони Кузьмуком було розформовано аеромобільний батальйон, екс-міністром оборони Гриценком - розформовано 16-ту оперативну аеромобільну бригаду, міністром оборони Володимиром Шкідченком розформовано 15 військових частин зенітно-ракетних військ, а за розпорядженням міністра Саламатіна було знято з бойового чергування комплекси С-200 і С-300.

Також Матіос повідомив, що колишнім начальником Генштабу Володимиром Заманою були переформатовані окремі батальйони радіоелектронної боротьби сухопутних військ, що істотно послабило протиповітряну оборону держави.

Він зазначив, що вкрай складно встановити факт матеріальних збитків, завданих державі. Матіос підкреслив, що найвагомішим аргументом в цьому провадженні можуть стати результати комплексної судової і військово-технічної експертизи.

"Це не було тупим розкраданням. Це були підготовлені, легітимізовані, проголосовані, ухвалені органами виконавчої влади рішення, які готували уповноважені особи, які працювали на Росію. Зокрема, міністри оборони Саламатін, Лебедєв. Але доклалися до цього і їхні попередники. Найзначніше відчуження стрілецького озброєння, бронетанкової техніки з 2000-х набуло масового характеру", - сказав Матіос.

За результатами оцінок збитків військова прокуратура має намір висувати звинувачення конкретним особам.

Зазначимо, що згідно з рейтингом найпотужніших армій світу, Збройні сили України на 25-му місці, а російська армія - на другому.


За матеріалами: Новини сьогодні
19-05-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1801

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]