Головна » 2020 » Квітень » 29 » Купівля приватного будинку: на що звернути увагу?

Купівля приватного будинку: на що звернути увагу?

приватний будинок

Покупку приватного будинку навряд чи можна вважати рядовою подією — це вкрай важлива і відповідальна процедура. Незалежно від того, де розташований будинок — в місті чи за його межами — важливо все робити в рамках чинного законодавства. Відразу варто відзначити, що приватний будинок знайти в рази складніше, ніж міську квартиру. І мова тут не стільки в плануванні, скільки в тому, що при будівництві могли бути використані неякісні матеріали, які в будь-якому випадку стануть причиною проблем в майбутньому. Так що оглядати будинок потрібно ретельно — як всередині, так і зовні.

Зовнішній огляд будинку

При знайомстві з будинком перше, на що звертають увагу, це його зовнішній вигляд. Перш за все, вивчіть товщину стін. Стіни будуть захищати вас і від спеки, і від холоду, тому вони повинні бути товстими. Також на них не повинно бути тріщин, тому обробка сайдингом відразу відпадає — невідомо, що ховається під ним. Фундамент повинен бути високим і по можливості утепленим. Також зверніть увагу на вологість у підвалі — він повинен бути сухим. З цієї причини огляд слід проводити не влітку, інакше ви вологості просто не помітите.

Саму ділянку теж потрібно вивчити. Добре, якщо є гараж або сад, а якщо немає, то не біда — це можна зробити своїми руками. Якщо у вас немає машини, то дізнайтеся, чи ходить поруч з приватним будинком громадський транспорт. Нарешті, уявіть, що ви вже живете в цьому будинку — чи комфортна вам? Якщо так, то починайте внутрішній огляд.

Внутрішній огляд

Відкриваючи двері, послухайте, чи не скріплять вони. Якщо скріплять, то, можливо, у будинку неправильна усадка. Далі вікна — з них не повинно дути, тобто, ніяких щілин. Стіни та підлога повинні бути рівними, та й все планування будинку — зручним і затишним. Також перевірте всі комунікації — газ, воду, обігрів. Перевірте, чи працює все це, чи не тече нічого.

Довідайтеся, чи є в приватному будинку централізована каналізаційна система. Якщо замість цього звичайна вигрібна яма, то не варто гидувати — огляньте її. Якщо ж вона сильно заповнена, то виною тому, швидше за все, поганий дренаж.

Документація для покупки приватного будинку

Щоб купити приватний будинок офіційно, продавець повинен надати деякі документи для нотаріуса. Нижче наведено перелік паперів, необхідних для покупки будинку.

  1. Документ, що підтверджує право володіння будинком.
  2. Відмова у письмовій формі сусідів від будь-яких прав на нерухомість.
  3. Техпаспорт.
  4. Оцінка експертів стосовно вартості будинку.
  5. Виписка БТІ.
  6. Державний акт про приватизацію або кадастровий номер при відсутності такої.
  7. Паспортні дані власника.
  8. Якщо серед власників будинку присутній неповнолітній, то також повинна бути довідка з ради опіки виконкому.

Додаткова документація на будинок

Крім зазначених вище документів, існує цілий ряд інших, які при здійсненні угоди купівлі/продажу не потрібні. Проте, ви повинні вимагати їх пред'явлення у продавця будинку, через те, що вони убезпечать вас від можливого шахрайства.

Отже, така документація складається з:

  1. Паперів, взятих у ЖКГ, які будуть свідчити про відсутність у нинішнього власника будь-яких комунальних заборгованостей.
  2. Довідки, виданої податковою службою про те, що власник справна платив податки та боргів в цьому плані у нього теж немає.
  3. Документів про те, скільки мешканців зареєстровано в будинку. Для вас же краще, якщо всі вони будуть виписані якомога швидше.

Вам, напевно, цікаво: а що ви повинні надати при укладенні угоди? Чесно кажучи, не так багато — паспорт, ІПН, документи про шлюб, згода подружжя на купівлю приватного будинку. Власне, це все, тепер ви в деталях знаєте про те, як правильно купувати приватний будинок.


За матеріалами: Новини сьогодні
29-04-2020
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1392

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]