Головна » 2023 » Квітень » 11 » Купувати уран в Казахстані стали частіше європейські АЕС

Купувати уран в Казахстані стали частіше європейські АЕС

Виробники електроенергії в Східній Європі прагнуть скоротити свою залежність від росії, тому все частіше купують уран в Казахстані.

Генеральний директор "Казатомпрому" Єржан Муканов заявив, що деякі атомні станції в Східній Європі, які раніше отримували збагачений уран з росії, прагнуть з 2025 року підписати контракти з Казахстаном. За його словами, геополітична невизначеність змінює потоки ядерного палива, спонукаючи деяких виробників електроенергії створювати запаси.

"Ми готуємо наші запаси до видобутку, щоб ми могли реагувати на запити ринку", - сказав Муканов.

США є однією з країн, які прагнуть скоротити свою залежність від збагаченого урану з росії, найбільшого у світі постачальника ядерного палива.

Посилаючись на прогнозоване збільшення потужності реакторів на 16% Всесвітня ядерна асоціація минулого року заявила, що очікується збільшення попиту на уран приблизно на третину до 2030 року. Казахстан, який виробляє понад 40% світового урану, цього року планує зберегти видобуток на рівні близько 22 000 тонн.

"Ми прогнозуємо зростання попиту на уран, але ми не зацікавлені у вибуховому зростанні цін", - наголосив гендиректор.

За його словами, "Казатомпром" планує цього року відкрити третій експортний маршрут, транспортуючи уран через один із портів Китаю.

Також, за словами Муканова, зростає попит з боку Китаю, який шукає уран для завантаження запланованих нових атомних електростанцій і збільшення власних запасів. Він також повідомив, що мета Китаю полягає в тому, щоб мати "безперебійні довгострокові поставки".

Ймовірно Китай почав пошуки нових постачальників, через велику загрозу введення нових санкцій ЄС проти росії, які будуть стосуватись обмеження торгівлі атомною енергетикою.


За матеріалами: Новини сьогодні
11-04-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1320

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]