Головна » 2019 » Лютий » 20 » Можливо, прийшов час поставити Росію на місце - почати з позбавлення її права вето в ООН - Петро Порошенко

Можливо, прийшов час поставити Росію на місце - почати з позбавлення її права вето в ООН - Петро Порошенко

Поставити на місце Росію, яка готується до нападу на Україну: головне з виступу Порошенка на Генасамблеї ООН

Петро Порошенко: Можливо, прийшов час поставити Росію на місце - почати з позбавлення її права вето в ООН

У середу, 20 лютого, президент України Петро Порошенко виступив на Генасамблеї ООН, акцентувавши увагу її членів на агресивній діяльності РФ і загрозі повномасштабної війни проти України.

Порошенко зазначив, що не існує так званої "кризи в Україні" або "внутрішнього конфлікту", про що постійно говорить Росія, насправді існує військова окупація і збройна агресія РФ проти України.

За словами президента, військові експерти однозначно визначають, що військове угрупування РФ на російському кордоні з Україною є наступальної ударною групою.

"Це не має нічого спільного з обороною. Воно призначене для військового удару. До цього готується Кремль", - заявив Порошенко.

Президент додав, що подальша ескалація до рівня повномасштабної війни є вже реальною перспективою.

"В окупованому Криму вже розміщені до 32,5 тис. російських військових, 52 реактивні системи залпового вогню, 372 бойові броньовані машини, 113 бойових літаків, 62 бойових вертольота, шість бойових суден і шість підводних човнів, оснащених морськими системами крилатих ракет Калібр і, не виключено, що РФ розгорнула там ядерну зброю", - сказав президент.

Подібна діяльність РФ перетворює півострів на стартовий майданчик для її ракет і змінює стратегічний баланс в регіоні.

Глава Української держави наголосив, що зараз спостерігається безпрецедентна мілітаризація Росією Чорноморського регіону.

"Росія змінює стратегічний баланс в регіоні і далеко за його межами. Вона перетворює Крим на стартовий майданчик для своїх ракет", - резюмував Порошенко.

Торкаючись ситуації на сході України, Порошенко закликав РФ виконати Мінські угоди, від дотримання яких Москва послідовно відмовляється.

Зокрема, наразі на Донбасі російські збройні формування мають 496 танків, що більше, ніж танкові війська у таких великих країн, як Німеччина, Франція, Іспанія або Італія.

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ постійно стикаються з масштабними обмеженнями своєї діяльності на окупованій території Донбасу, а також на тимчасово неконтрольованій ділянці кордону України і Росії.

"СММ продовжує страждати від масштабних обмежень у своїй щоденній діяльності на окупованій території", - зазначив Порошенко.

В результаті окупації вже понад чверть промислового потенціалу Донбасу незаконно переміщено до РФ, в регіоні можливі екологічні та техногенні катастрофи.

Президент нагадав, що збройна агресія Росії забрала життя 13 тис. осіб і більше 28 тис. осіб отримали поранення. Ця цифра включає також 298 пасажирів рейсу МН17, який був збитий в липні 2014 року російськими військовими з ракетної системи Бук.

Україна закликала держави-члени ООН подвоїти зусилля для звільнення незаконно утримуваних в РФ українських заручників і військовополонених.

Порошенко нагадав, що тільки в минулому році Україна в рамках Тристоронньої контактної групи направила РФ 13 пропозицій щодо потенційного обміну затриманими та засудженими, але влада Росії їх проігнорувала.

"Ми також повинні подвоїти зусилля для звільнення понад 70 українських заручників, утримуваних в Росії і Криму, а також для обміну затриманих, як це передбачено Мінськими домовленостями", - сказав Порошенко.

У контексті захоплення Росією українських моряків у Керченській протоці президент передав звернення Генсеку ООН з проханням продовжити тиск на Москву для звільнення полонених.

Виходячи з деструктивної діяльності Москви, Порошенко закликав позбавити Росію права вето в Радбезі ООН хоча б в питаннях російської агресії проти України.

"Можливо, прийшов час поставити Росію на місце - почати з позбавлення її права вето, хоча б, коли мова йде про питання російської агресії проти України?" - сказав Порошенко.

Він нагадав, що у 1939 році за свою агресивну поведінку Москва була виключена з Ліги Націй, що було "правильним і виправданим кроком".


За матеріалами: Новини сьогодні
20-02-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1591

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]