Головна » 2024 » Вересень » 4 » На планеті незабаром закінчаться чоловіки: у людей зникає Y-хромосома

На планеті незабаром закінчаться чоловіки: у людей зникає Y-хромосома

Таких висновків дійшли учені, спостерігаючи за самцями гризунів. Щодо першого варіанту, то не все так безнадійно, кажуть учені. Виявляється, на планеті вже є два види гризунів, які втратили свою Y-хромосому раніше за людей. Але при цьому вони не вимерли. У них розвинувся новий статевий ген.

Жінки і чоловіки відрізняються хромосомним набором

Так, у жінок є дві Х-хромосом. У чоловіків хромосоми також дві. Одна з них — Х, як у жінок, а інша — Y-хромосома. Цю Y-хромосому можна назвати не зовсім повноцінною (так кажуть учені), оскільки вона містить у собі не більше 55 генів. Для порівняння: Х-хромосома містить у собі близько 900 генів. Але при цьому Y-хромосома містить ген, що відповідає за чоловічу стать.

Причому у більшості ссавців, що представляють вищі форми життя, спостерігається картина, схожа з людьми: Y-хромосома, що відповідає за чоловічу стать, значно менша і бідніша за Х-хромосому.

Водночас у природі і зараз є види живих істот, в яких Х та Y-хромосоми мають однакову кількість генів. Наприклад, зараз такий такі хромосоми притаманні качконосам. Тобто, вчені зробили висновок, що колись у предків роду людського була схожа ситуація: чоловіча та жіноча хромосоми мали приблизно однакову кількість генів. Однак у процесі еволюції людська Y-хромосома втратила майже 850 генів.

Це відбулось приблизно за 166 млн років. А отже приблизно через 11 млн років (зовсім невеликий відрізок часу в геологічному вимірі) людська Y-хромосома взагалі зведеться нанівець. А це означає, що чоловіки, як окрема стать, взагалі перестануть існувати. І зрештою або людство вимре, бо не зможе розмножуватися звичним способом, або в процесі еволюції з’явиться новий ген, що визначатиме стать людини.

Людство може розділитися на кілька видів

Але й тут можливі варіанти, кажуть учені. У людей, що проживають в різних частинах світу, можуть розвинутись різні гени, що визначатимуть стать. І зрештою це може призвести до того, що людство розділиться на кілька різних видів людей. Причому різниця між цими видами буде значно більшою, ніж зараз між расами.

Втім, у нас ще є понад 10 мільйоні років, щоб розмножуватися звичним способом. І взагалі, хто знає, чи не знищить людство себе задовго до цього строку. Принаймні, зараз воно дедалі активніше займається самознищенням.


За матеріалами: Новини сьогодні
04-09-2024
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 165

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]