Головна » 2016 » Березень » 12 » На виставці у Словаччині закарпатські майстрині представили свої писанки

На виставці у Словаччині закарпатські майстрині представили свої писанки

 Також вони провели майстер-клас
У четвер, 10 березня, директор народного етнографічного музею Обласного організаційно-методичного центру культури Наталія Стегура, завідувач відділу міжнародних зв’язків у галузі культурно-освітньої діяльності та народної творчості ООМЦК Віталій Рац, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Марія Купарь та кандидат мистецтвознавства Роман Пилип взяли участь у відкритті ХХІV міжнародної виставки «Карпатська писанка–2016» у Вігорлацькому музеї у місті Гуменне Словацької Республіки. Це щорічна презентаційна конкурсна виставка Карпатського регіону, в якій цьогоріч взяли участь майстри писанкарства зі Словаччини, України та Польщі.

Ініціатором та організатором культурно-мистецької акції виступив Вігорлацький музей у Гуменному за сприяння голови Регіональної ради Союзу русинів-українців у Гуменному Міхала Іванца та Обласного організаційно-методичного центру культури Закарпаття (директор Ганна Дрогальчук).

Писанкарство Закарпаття гідно представили відомі мисткині краю Марія Купарь, Марія Хававка, Терезія Якоб, Тетяна Поринець та Роман Пилип, які працюють як у традиційній техніці писанкарства, так і сучасних, синтезованих, еклектичних авторських техніках.

Найповажнішою учасницею виставки є Марія Хававка 1935 року народження, що працює у традиційній восковій техніці, відтворюючи писанки Турянської долини. Для них характерний великий виразний орнамент, що доповнюється дрібними візерунками у вигляді зірок, галузок, петельок. Такі писанки одноколірні – зелені, сині, фіолетові.

Марія Купарь представила писанки-мальованки, писанки, прикрашені бісером (ручне ткання, аплікація, комбінована техніка). У своїх роботах використовує народний орнамент.

Роман Пилип вивчає і відтворює традиційну писанку Рахівщини, для якої характерний дрібний орнамент, що наноситься воском за допомогою писачка. В оформленні переважають зооморфні та геометричні мотиви.
Закарпатські майстрині представили свої писанки на виставці у Словаччині(ФОТО)
Терезія Якоб показала писанку-мальованку, яка є характерною для Хустського та Свалявського районів. На білосніжному фоні розміщено довільну композицію із зображенням декоративних квітів, ягід та плодів. Застосовано відкриті яскраві кольори анілінових барвників, а самі писанки декоровані кольоровими стрічками.

Наймолодшою учасницею виставки була Тетяна Поринець, яка працює у техніці витравлювання, використовуючи закарпатські та стилізовані орнаменти.

У рамках виставки Марія Купарь та Роман Пилип провели майстер-клас із писанкарства.

Святковий настрій учасникам акції подарував народний фольклорний колектив «Музики» Великоберезнського районного будинку культури (керівник Іван Станко). 


За матеріалами: Новини сьогодні
12-03-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1911

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]