Головна » 2016 » Травень » 4 » На Закарпатті туристи ласуватимуть баношем

На Закарпатті туристи ласуватимуть баношем

Дев’ятий гуцульський фестиваль «Берлибаський бануш» цьогоріч пройде 15 травня на Рахівщині у селі Костилівка.

Для гостей свята і туристів організатори приготують традиційну закарпатську страву – банош.

Готуватимуть її за давнім рецептом, який використовували пастухи на полонинах. Для приготування звично будуть використовувати тільки сметану та молоко. Передуватиме цьому гуцульська хода, яка стартує з центру села.

Опісля розпалять велику полонинську ватру А ще увазі гостей представлять скелю пам’яті та скелю кохання, які розташовані обабіч Костилівки. Метою фестивалю також буде представити традиційні ремесла, якими багата Рахівщина. До участі в фестивалі запросили гостей з Румунії, Словаччини, а також з Литви.

Інна МОСКАЛЮК співорганізатор фестивалю

Ми будемо варити банош. Всім відомо, що його варять на домашній сметані. Вона повинна бути домашня, без добавок, бо сметана в казанку повинна виділити масло, потім туди додають кукурудзяної муки. Цю страву традиційно готують чоловіки. Бо раніше на полонинах, її готували вівчарі, цим займалися чоловіки. Родзинкою фестивалю буде корова – Берлибашка. Бо до 1946 року наше село називалося Берлибаш, і тільки потім його назвали Костилівка.

Юрій САС співорганізатор фестивалю

Корова – Берлибашка – буде родзинкою фесту. Бо вона буде так званим спонсором фестивалю, бо з її молока і сметани будуть готувати банош. У неї буде своє обійстя, кожен буде мати змогу скуштувати її сир, сфотографуватися з нею. Випити за здоров’я Берлибашки, а ще можна буде придбати яфинівки із полонини де паслася ця корова.


За матеріалами: Новини сьогодні
04-05-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11191

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]