Головна » 2023 » Травень » 8 » Над Чорним морем російський винищувач перехопив польський літак – Міноборони Румунії

Над Чорним морем російський винищувач перехопив польський літак – Міноборони Румунії

російський винищувач Су-35 перехопив літак L410 Turbolet, що належить польській прикордонній службі, приблизно за 60 кілометрів на схід від повітряного простору Румунії, 5 травня приблизно о 13:20, йдеться у повідомленні Міністерства національної оборони Румунії.

За даними міністерства, польський літак виконував звичайну патрульну місію, координовану Європейським агентством прикордонної та берегової охорони, або Frontex, у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем.

"Агресивні і небезпечні маневри, які неодноразово виконував винищувач російської федерації поблизу польського літака, створювали високий рівень турбулентності і викликали значні труднощі в управлінні польським літаком", – йдеться в заяві для преси.

Як наслідок, міністерство повідомило, що два літаки ВПС Румунії і два літаки ВПС Іспанії, призначені для виконання завдань повітряної охорони, були приведені в стан “попередньої готовності” Об’єднаним центром повітряних операцій НАТО в Торрехоні (Іспанія).

"Хоча ці чотири літаки були готові втрутитися в будь-який момент, їхнє втручання не було необхідним", – йдеться в заяві.

Міністерство оборони Румунії зазначило, що польський екіпаж “діяв спокійно і професійно в ситуації, безвідповідально створеній російським пілотом”, зумівши безпечно приземлитися в міжнародному аеропорту Когелнічану в Румунії. Ніхто з членів екіпажу польського літака не постраждав.

"Агресивна поведінка військового літака, що належить російській федерації, проти неозброєного літака, який виконує місію Frontex з моніторингу міграційних ризиків у басейні Чорного моря, є абсолютно неприйнятною", – заявили в міністерстві. "Цей інцидент є ще одним свідченням провокаційного підходу російської федерації в Чорному морі".

Повідомляється, що румунська влада контактує зі своїми польськими колегами і Фронтексом для подальшого розслідування інциденту.

14 березня російський винищувач збив американський безпілотник MQ-9 Reaper над міжнародними водами Чорного моря.

За словами неназваного американського чиновника, якого цитує CNN, російський винищувач Су-27 "Фланкер" навмисно летів попереду безпілотника і "кілька разів" випустив паливо на його шляху, перш ніж пошкодив задній гвинт безпілотника. Після цього безпілотник Reaper був змушений впасти в міжнародних водах.

Раніше в лютому три російські військові літаки були перехоплені над Польщею.


За матеріалами: Новини сьогодні
08-05-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1321

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]