Головна » 2024 » Лютий » 29 » Надану Фінляндією зброю Україна може використовувати для ударів по території рф – Yle

Надану Фінляндією зброю Україна може використовувати для ударів по території рф – Yle

Фінляндія не накладала жодних обмежень на свою військову допомогу, тому Україна може використовувати надану зброю для нанесення ударів по території росії. Про це керівництво парламентського Комітету з питань оборони, а також Міністерство оборони Фінляндії повідомили Yle.

Голова парламентського Комітету з питань оборони Юкка Копра заявив, що «Фінляндія не запровадила жодних таких обмежень» і «Україна повинна мати право використовувати цю зброю проти військових цілей також і на російській території».

Водночас в Міністерстві оборони зазначили, що Фінляндія не накладала жодних обмежень на використання матеріалів, відправлених до України.

Міністр оборони Гяккінен заявив, що Фінляндія веде постійні дискусії з країнами-союзниками щодо обмежень військової допомоги Україні.

Але великі країни, які надали ракетні системи великої дальності, звичайно, мають право вказувати, як їх потрібно використовувати, вважає він.

Сили оборони Фінляндії повідомили, що політична воля та умова НАТО і решти країн Заходу полягає в тому, що західна зброя не повинна використовуватися для нападів на російську територію.

Журналісти видання Yle надіслали запит до НАТО, чи давали країни Альянсу інструкції Україні щодо того, як і де використовувати військову допомогу, і там виданню повідомили, що будь-які такі інструкції надаються країнами-членами Альянсу.

Позиція НАТО полягає в тому, що Україна має право на самооборону, включно з правом завдавати ударів по російських військових об'єктах за межами своїх кордонів, зазначило видання.

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо, який залишає посаду, розповів, що країна вже надала Україні 22 пакети допомоги,  а надалі збільшуватиме її.

Фінляндія надасть Україні технічну допомогу у створенні національної системи екологічного моніторингу води і біорізноманіття відповідно до вимог Європейського Союзу.

Нещодавно Фінляндія надала Україні новий оборонний пакет вартістю у близько 190 мільйонів євро. Це вже 22-й вантаж військової допомоги від початку повномасштабного вторгнення росії.

А переможець на виборах у Фінляндії Александр Стубб заявив, що «не бачить» можливості для зустрічі з російським диктатором володимиром путіним. Це неможливо, «пока росія веде агресивну війну проти України».


За матеріалами: Новини сьогодні
29-02-2024
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1531

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]