Головна » 2023 » Січень » 13 » Нову умову тимчасового захисту запровадять у Чехії

Нову умову тимчасового захисту запровадять у Чехії

школа

У Чехії у січні 2023 року для продовження тимчасового захисту треба вказати школу, де навчається дитина. Дистанційна освіта в Україні не може бути прийнята під час реєстрації.

Що робити біженцям у Чехії, які не знайшли місця в чеських закладах освіти для своїх дітей, розповідає з proukrainu.blesk.cz.

Найбільша кількість українців із тимчасовим захистом зупинилися у Празі. Саме столиці та великих міст стосується проблема нестачі місць у школах і дитсадках. Чимало біженців так і не змогли влаштувати туди своїх дітей у вересні.

Тепер під час реєстрації на продовження тимчасового захисту треба буде підтвердити свою адресу проживання і надати інформацію про чеську школу, де навчається дитина. Навчання до 9 класу в Чехії є обов'язковим.

Дистанційне навчання в українській школі не прирівнюється до чеської освіти, отже його не можна подавати підчас реєстрації. Тому українцям радять все одно записати дитину в школу чи дитсадок .

Що робити біженцям, якщо їм відповідають, що місць немає:

  •     отримати письмову відмову і проінформувати засновника школи (zřizovatel školy);
  •     засновник має призначити іншу школу. Якщо у районі немає вільних місць, засновник школи повідомить про це регіональний (крайський) орган влади, який має знайти заклад поблизу;
  •     остання інстанція – Міністерство освіти, молоді та спорту, яке має знайти навчальний заклад.

Втім, із досвіду українських біженців, місце в школі чи садочку знаходиться за першими зверненнями до zřizovatel školy, зазначають у виданні.

У вересні до чеських початкових шкіл пішли понад 50 тисяч українських дітей, до дитсадків – понад 10 тисяч. А от в середні школи поступили лише 3,5 тисячі українських дітей – це половина від зареєстрованих у Чехії школярів цього віку.


За матеріалами: Новини сьогодні
13-01-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1341

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]