Головна » 2013 » Лютий » 13 » Овочі проти раку - панацея від хвороби?

Овочі проти раку - панацея від хвороби?


Овочі проти раку - панацея від хвороби?

Стримуюча дія овочів і фруктів на розвиток злоякісних пухлин відома давним-давно. Вже в 1933 році англійці довели: любиш морквину і буряк, забудь про рак кишечника, матки і язика. Але дари природи запобігають і багатьом іншим видам смертоносних пухлин - сьогодні це підтвердили сотні досліджень.

У чому секрет?

Сульфорафан в капусті, еллагова кислота в ягодах, винограді і волоських горіхах, терпен в цитрусових і кмину, поліфеноли в бобових і зеленому чаї, каротин в моркві і томатах, вітамін Е в рослинній олії і насінні - всі вони знешкоджують вторгнені збудники раку. «Захисний кордон» не допускає засвоєння організмом канцерогенів, що утворюються в тютюновому димі, пиві і пересмажених продуктах.

Рак «гальмується» фіторечовинами в помідорах, ананасах, полуниці і червоному перці, а з надлишком естрогену успішно бореться брокколі. Прекрасною профілактикою служить часник, який містить речовину алліцин, що нищить шкідливі бактерії і клітини на ранніх стадіях їх появи. Як же всі вони діють? Сульфорафан з брокколі, кмину або яблук, наприклад, знаходить шлях усередину клітини і мобілізує там білкові речовини, які укладають збудники раку в «капсули» і виводять їх з організму.

А біофлавоноїди і волокниста нерозчинна клітковина пригнічують ферменти, нейтралізують естрогени, абсорбують і знешкоджують канцерогени. В цьому плані всі фрукти і овочі корисні, але особливо цінні сімейство зонтичних (морква і петрушка), хрестоцвітні (всі види капусти), рослинні масла і соєві боби. «Корисності» містяться, в основному, в шкірці, а чим свіжіше продукт, тим ефективніше терапія. Тому від привізних плодів краще відмовитися або їсти виключно в сезон - їх збирають недозрілі, та й транспортування та зберігання теж якості не підвищують.


Незамінний каротин

Дія каротину (провітаміну А) доведена точно. Він перешкоджає розвитку раку грудей, легенів, сечового міхура і шлунку, корисний для судин і серця. Каротин містять також солодкий перець, абрикоси, плоди шипшини, зелена цибуля, щавель, шпинат, петрушка, але основні джерела цієї речовини - помідори та морква. Головний «антиканцероген» помідорів - лікопен.

 
Цей антиоксидант поглинає вільні радикали, здатні руйнувати клітини і провокувати розвиток раку. Помідори стануть ще корисніше, якщо їх порізати і припустити на сковороді або перетворити їх у пюре або пасту. Так антиоксидант краще засвоїться. Лікопен універсальний, але особливо добре «б'ється» проти раку простати.

Морква, в свою чергу, активізує внутрішньоклітинні окислювально-відновні процеси - збільшує вміст антиоксидантів в крові, що дозволяє підсилити імунну систему організму, стимулювати зростання здорових клітин і, звичайно, знизити ризик захворювання на рак (у випадку з морквою - рак легенів). Крім лікопену в помідорах і альфа-каротину в моркві, корисні ямс, солодка картопля і жовтий гарбуз (містять бета-каротин), листові овочі темно-зеленого кольору (багаті лютеїном) і апельсини (джерело бета-криптоксантину). Головне не забувати, що каротин - жиророзчинне з'єднання, тому їсти багаті каротином плоди потрібно з рослинною олією або сметаною.


Цибуля і часник - рятувальники-камікадзе

Краща їжа проти раку: цибуля і часник. Часник не тільки самозабутньо бореться з раком, але впливає навіть на тривалість життя. Він робить цілющу дію на обмін жирів в організмі і утрудняє склеювання між собою червоних кров'яних тілець, знижує ризик відкладення солей, серцевих інфарктів і апоплексичних ударів. А все завдяки алліцину. Він нападає на вторгнені бактерії і знищує їх, а сірчані сполуки часнику (сульфід ахоена) нейтралізують раковозбудні субстанції і заважають оформленню злоякісних пухлин шлунка.

А ще часник блокує процес утворення ензиму-канцерогену при смаженні м'яса, що сприяє виникненню раку грудей. Якщо у страві є часник, завжди починайте готувати з нього: зубчики дрібно нашаткуйте і забудьте про них хвилин на 10-20. У цей час під дією кисню і ферменту, що вийшов із зруйнованих клітин, активно відбувається біосинтез аллицину. Точно так само чиніть  і з цибулею - вона містить речовини, дуже близькі за складом часниковим. Менш корисною вважається «солодка» цибуля, краще бореться з раком цибуля «зла».


Цитрусові і бобові на варті

Сполуки, що пригнічують рак, виявлені в цитрусових. Це D-лімонен, що міститься в лимоні. Він знизить ризик раку кишечника, легенів і бронхів. Жовтий грейпфрут, джерело кверцетинів, також дасть сильний захисний ефект. Але самим багатообіцяючим «козирем» овочів славиться геністеїн - компонент соєвих бобів, яких зараховують до флавоноїдів. Він діє навіть тоді, коли маленькі пухлини вже утворилися - просто перекриває «лінію постачання» злоякісних судин і перешкоджає утворенню нових судин, таким чином, змушуючи гинути ще не небезпечну пухлину в її ранній стадії. Саме тому, впевнені вчені, любителі сої японці давно забули про рак кишечника.

Капуста - зірка серед антиракових овочів

«Капустяні» ізотіоціанати володіють потужною протираковою дією. Вони захищають від раку грудей, легенів і травної системи. Тільки в одній брокколі близько трьохсот хімічних «родичів» ізотіоціанатів. Ці сполуки «кидаються» у клітини організму, куди вже проникли ракові збудники, і знищують їх. Щоб боротьба була ефективною, краще готувати капусту на пару, адже безстрашні ізотіоціанати руйнуються при високій температурі. А ще краще нарізати листя соломкою, пом'яти, щоб вони пустили сік, і витримати хвилин 15-20. А потім хоч в салат, хоч в каструлю - навіть якщо ви піддасте таку капусту температурній обробці, вона все одно буде корисніше звичайної.

Таблетки від раку

Саме геністеїн - майбутнє антиракової науки, вважають вчені. І можливо, ця речовина і стане основою для ефективного препарату проти раку, але до виробництва такої таблетки ще далеко. Адже сьогодні навіть найсвітліші уми від медицини не знають, як змішати оптимальний вегетаріанський протираковий коктейль. Не з'ясовано багато різних «але». Як вплинуть на організм підвищені дози фітохімікалії при тривалому вживанні? Адже можливо, що при високій концентрації протиракова дія деяких речовин обернеться в смертельну протилежність.

А може бути і так, що цінні компоненти втратять ефективність через вплив інших рослинних продуктів (раптом категорично не можна їсти брокколі і запивати її апельсиновим соком). І думати вченим мужам над всіма цими «може» доведеться ще довго, адже одні тільки помідори містять близько 10 тисяч різних сполук, з яких на сьогодні досліджена лише мала частина. І хоча затвердженого «антиракового» раціону, дію якого доведено на всі сто, поки не існує, можливо, нам пощастить дожити до часу «прориву», коли в звичайному супермаркеті можна буде купити затримуючу ріст раку піцу, збагачену часниковим екстрактом брокколі і коробочку чаю з флавоноїдами та терпеном.


За матеріалами: Новини сьогодні
13-02-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11703

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]