Головна » 2023 » Березень » 3 » Перебувають при владі понад 10 років - в яких державах перші особи

Перебувають при владі понад 10 років - в яких державах перші особи

У демократичних державах, у тому числі в Україні, влада змінюється з певною періодичністю – раз на чотири, п'ять, шість або сім років. У президентських і прем'єрських кріслах часто з'являються нові обличчя. Однак в деяких країнах, які в реальності складно назвати демократичними, перші особи знаходяться при владі десятиліттями. Отож, дізнаємося далі про глав держав, які перебувають на своїй посаді понад 10 років.

Рейтинг "довгожителів" біля керма влади очолює президент маленької держави в Африці, Екваторіальної Гвінеї, на ім'я Теодоро Мбасого – він управляє своєю країною вже 43 роки та 7 місяців. Недалеко пішов від нього «колега» з ще однієї африканської держави, Камеруну – президент Поль Бія править вже 40 років і 3 місяці.

Втім, першу п'ятірку найбільш довговічних президентів без винятку складають саме керівники держав Африки. Третє місце дісталося главі Республіки Конго - Дені Сассу-Нгессо, який з перервою управляє країною вже 38 років і 10 місяців (перший період при владі – 13 років і 6 місяців, другий – 25 років і 4 місяці).

Четверте і п'яте місця зайняли глави африканських держав Уганда та Еритрея - Йовері Мусевені та Ісаяс Афеверкі, які перебувають при владі 31 рік, 1 місяць та 29 років, 9 місяців відповідно.

"Картопляний фюрер", самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко займає тільки скромне шосте місце, оскільки пробув при владі «всього лише» 28 років і 7 місяців. Хоча не зрозуміло, чи може враховуватися час після виборів 2020 року в білорусі, оскільки лукашенко сам проголосив себе переможцем і, відповідно, президентом, чого на Заході, природно, не визнали – там легітимною главою держави вважають Світлану Тихановську.

Російський диктатор володимир путін сумарно, з перервою на один термін, пробув при владі у рф 19 років і 1 місяць. Свого часу він провів «рокіровку» з дмитром медведєвим, який у свій час побув президентом рф, з путіним в ролі прем'єр-міністра – а потім вони просто помінялися місцями. Пізніше російський диктатор і зовсім відкинув навіть таку фальшиву рокіровку, просто переписавши під себе російську Конституцію.

Найменше при владі (але теж понад 10 років) пробули керівники Північної Кореї, Фінляндії, Сенегалу, Китаю і Бангладешу.

Сі Цзіньпін, глава ЦК КПК, знаходиться біля керма Китаю 9 років та 11 місяців. Хоча вважається, що на посаду керівника китайської компартії переобирають, на практиці, як і в будь-якій комуністичній країні, вищий партійний лідер залишається при владі до тих пір, поки або не помре, або не буде «відправлений у відставку». Схоже, що Сі буде стояти на чолі Китаю ще довго.

Кім Чен Ин, глава КНДР, зайняв свою посаду після смерті свого батька Кім Чен Іра 11 років і 2 місяці тому; так само як і «товаришу Сі», Кім Чен Ину належить пробути при владі ще довгі роки.

Сенегал та Бангладеш – країни, далекі від демократичного ідеалу. Їхні президенти часто змінюються завдяки військовим переворотам і можуть залишатися при владі довгі роки, перш ніж їх також повалять. У будь-якому випадку, не схоже, що Макі Салл (11 років, 9 місяців) та Абдул Гамід (9 років, 11 місяців) планують передати владу комусь іншому.

Що стосується глави Фінляндії Саулі Нійністе, який перебуває при владі вже 11 років – варто розуміти, що Фінляндія є парламентсько-президентською республікою і посада президента не означає вищої влади в країні. Нійністе чесно виграв вибори у 2012 році, після чого неодноразово переобирався фінським народом з незмінним успіхом.

Нагадаємо, що всі країни, які є союзниками і партнерами України – це демократії зі змінюваною владою.


За матеріалами: Новини сьогодні
03-03-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1359

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]